« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
OPA

Američki lanac CVS prestaje prodavati cigarete

Američki trgovački lanac CVS će do listopada prestati prodavati cigarete u svojih 7600 trgovina, čime će postati prvi nacionalni trgovački i lanac ljekarni koji će ukloniti cigarete iz svoje ponude

Cigarete protjerane iz CVS-a
Cigarete protjerane iz CVS-a (Shutterstock)
Više o

cigarete

,

trgovački lanac

,

prodaja cigareta

,

CVS

Stručnjaci za javno zdravstvo ocijenili su da je potez tog drugog najvećeg lanca ljekarni u SAD presedan koji će druge izložiti pritisku da učine isto. Američki predsjednik Barack Obama, bivši pušač, pozdravio je odluku CVS-a rekavši da ona pruža snažan primjer.

"Ova odluka pomoći će naporima moje administracije da smanji smrtnost, tumore i srčane bolesti povezane s pušenjem i snizi troškove liječenja", priopćio je Obama.

"CVS je prepoznao paradoks u tome da istovremeno prodaje smrtonosne proizvode i lijekove", rekao je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Thomas Frieden.

Neki američki gradovi poput Bostona i San Francisca već su zabranili prodaju cigareta u ljekarnama, a protivnici pušenja nadaju se da će odluka CVS-a pozitivno utjecati na druge lance.

Walgreen Co, najveći lanac ljekarni i treći po veličini Rite Aid Corp objavili su da će do daljnjega prodavati cigarete, ali će nastaviti pratiti stanje u toj kategoriji proizvoda.

Wal-Mart Stores Inc, najveći svjetski trgovački lanac koji prodaje i cigarete, odbio je komentirati odluku CVS-a.

07.02.2014. 12:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh