« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Američki birači će se odlučiti za promjene

Izbori za Busheva nasljednika bit će neizvjesni do kraja
Izbori za Busheva nasljednika bit će neizvjesni do kraja (AFP)
Više o

SAD

,

George W. Bush

Iako će do američkih predsjedničkih izbora proteći još ‘puno vode ispod mostova’, kandidati za demokratsku i republikansku predsjedničku nominaciju već mjesecima paradiraju po ulicama američkih gradova. Borba za svaki glas toliko je iscrpljujuća i intenzivna da se neki nepristrani promatrač s pravom može pitati: Čemu tolika zbrka? Ipak, američki izborni sustav upravo je zbog toga jedan od najdemokratičnijih u svijetu. Jer kada američki birači daju nekome svoj glas, onda točno znaju zašto to čine.

S tim će se složiti i brojni strani i domaći stručnjaci. - Izborna procedura u Sjedinjenim Državama jest iscrpna i naporna, ali valja uzeti u obzir da se demokracija svojim znatnim dijelom temelji upravo na proceduri i u izborima se prakticira koncept permanentne kampanje - prokomentirao je za Metro Express sociolog i politolog Dražen Lalić. Upravo bi zato američka izborna pravila temeljena na izravnoj demokraciji dijelom trebalo primijeniti i u reformi hrvatskog izbornog sustava.  - Bilo bi lijepo kada bi naši političari slijedili primjer Amerikanaca. No, ponajprije je potrebna korjenita promjena naše oligarhijske strukture stranaka, za što nažalost još uvijek ne postoji politička volja - kaže Lalić.

Hrvatski bi se političari, dodaje, trebali ‘osvijestiti’ u smislu da se okrenu narodu, svojim simpatizerima, volonterima, ‘siđu‘ sa svojih pijedestala među građane. Hrvatski političari trebali bi se okrenuti srednjem sloju koji u američkom slučaju predstavlja veliki dio biračkog tijela. - Licemjernost  domaće politike temelji se na tome što naši političari među običan puk dolaze samo u onih nekoliko dana kampanje. Onda farbaju zidove, razgovaraju s građanima o njihovim slutnjama, problemima, strahovima. No, nitko od njih ne nudi konkretna rješenja. Ne kažem da licemjerja nema i kod Amerikanaca, no njima njihov izborni sustav određuje da se više pozabave konkretnim odgovorima na goruća pitanja ekonomije, zdravstva ili vanjske politike - smatra Lalić.

Također, dugotrajna kampanja u američkom primjeru iziskuje i znatna novčana sredstva koja su u usporedbi s hrvatskim prilikama ogromna. No, dodaje Lalić, s obzirom na naše socijalne prilike hrvatski političari potroše više novca nego američki. U svakom slučaju, što god kandidati za republikansku i demokratsku predsjedničku nominaciju budu govorili ili su već rekli biračima, Amerikanci su sigurni u jedno - na ovim izborima spremni su za promjene.

Izborna proceduraIzborna procedura u Sjedinjenim Američkim Državama jest iscrpna i naporna, ali valja uzeti u obzir da se demokracija svojim znatnim dijelom temelji upravo na proceduri i u izborima se prakticira koncept permanentne kampanje - smatra sociolog Dražen Lalić.
Upravo su zbog složene procedure američki predsjednički izbori jedni od najdemokratičnijih na svijetu.

Piše: M. Bolanča
05.02.2008. 03:54:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh