« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
I?

Američke tajne službe traže uzrok pandemije

Odakle stvarno dolazi koronavirus? Nakon novih sumnji u vezi s nezgodom u laboratoriju u Wuhanu američki predsjednik Joseph Biden zatražio je od tajnih službi da temeljito istraže čitav slučaj

Ipak im je pobjegao?
Ipak im je pobjegao? (Arhiva)
Više o

SAD

,

tajne službe

,

pandemija

Američki predsjednik Joseph Biden naredio je tajnim službama da istraže uzrok nastanka pandemije koronavirusa koja već više od godinu dana potresa svijet. Obavještajne službe bi trebale pojačati napore na prikupljanju i analizi informacija o mogućoj laboratorijskoj nesreći u Kini i u roku od devedeset dana podnijeti izvještaj, najavio je Biden.

U pozadini svega je pitanje je li uzrok svjetske pandemije nesretni slučaj u istraživačkom institutu u kineskom gradu Wuhanu. Prema službenim informacijama, od posljedica koronavirusa do sada je u svijetu umrlo više od 3,4 milijuna ljudi.

Izvještaj lista Wall Street Journal

Novi poticaj sumnjama u vezi s nesrećom u Institutu za virusologiju u Wuhanu dao je tekst koji je u nedjelju objavio list Wall Street Journal. Pozivajući se na izvještaj američke obavještajne službe u tekstu se navodi da su u studenom 2019. godine tri službenika instituta u Wuhanu toliko teško oboljela, da su morali u bolnicu. Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Wuhanu Kina je objavila krajem 2019. godine.

Biden je rekao da je još u ožujku od tajnih službi zatražio izvještaj o tome je li uzrok pandemije prijenos virusa sa životinje na čovjeka ili laboratorijska nesreća. Izvještaj mu je predstavljen u svibnju. Međutim, u američkim obavještajnim službama trenutno postoji neslaganje oko toga koji je scenarij vjerojatniji.

Biden od Kine traži više transparentnosti

Istovremeno je američki predsjednik od vlade u Pekingu zatražio više transparentnosti: „SAD će nastaviti surađivati sa svojim partnerima kako bi izvršio pritisak na Kinu da ona omogući kompletnu i transparentnu istragu, baziranu na činjenicama, kao i da omogući pristup svim relevantnim podacima i dokazima."

Ubrzo nakon početka pandemije počelo se nagađati je li virus zbog nesretnog slučaja mogao pobjeći iz Instituta u Wuhanu, u kojem istražuju koronaviruse. Kineska vlada je to energično demantirala.

Tim međunarodnih stručnjaka, koji je formirala Svjetska zdravstvene organizacija (WHO/SZO), u ožujku je ocijenio kao je „izuzetno malo vjerojatno" da je virus pobjegao iz laboratorija. Shodno tome, oni nisu dalje slijedili taj trag. Umjesto toga je, kako je priopćeno, „vjerojatno ili vrlo vjerojatno" virus SARS-CoV-2 prešao na ljude sa šišmiša preko druge životinje.

U taj izvještaj brzo se počelo sumnjati. Predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je na daljnje ispitivanje hipoteze o laboratorijskoj nesreći u Wuhanu. Brojne države izrazile su zabrinutost da je tijekom istrage u Wuhanu stručnjacima uskraćen pristup podacima.

Piše: DW/agencije
28.05.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh