« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
WTF?!

Ameri su htjeli gađati Mjesec nuklearnim bombama

Od svih ideja o pokazivanju mišića drugoj strani, komunistima iz SSSR-a, ova je uvjerljivo najsumanutija - pa vi recite da ne vjerujete u teorije zavjere :)

Mjesec je trebao biti gađan nuklearnom bombom
Mjesec je trebao biti gađan nuklearnom bombom (Arhiva)
Više o

teorije zavjere

,

nuklearna eksplozija

,

Mjesec

,

Sputnik 1

,

Carl Sagan

Teorije zavjere o Mjesecu govore svašta, o tajnim projektima Vlade SAD još više, no kad na svjetlo dana izađe podatak kao sada, morate se zapitati tko je ovdje lud. Naime, informacije koje su procurile govore kako su Amerikanci najozbiljnije planirali gađati Mjesec nuklearnim bombama u 50-im godinama prošlog stoljeća.

Razlog nije bio sukob s izvanzemaljcima, nego demonstracija sile koja je trebala prestrašiti Sovjetski savez nakon što su oni lansirali Sputnik 1 i prestrašili Amerikance.

Dakle, ideja je bila ispaliti raketu s nepoznate lokacije na Zemlji i uzrokovati nuklearnu eksploziju na Mjesecu koja bi se mogla vidjeti golim okom sa Zemlje. To je trebalo utjerati strah u kosti Rusima, a podići samopouzdanje Amerikancima koji su bili prilično šokirani ruskim lansiranjem Sputnika 1.

Za izračune cijele misije bio je zadužen poznati Carl Sagan, koji je odao projekt tijekom svoje prijave za članstvo u Akademiji znanosti, pohvalivši se svojim trenutnim poslom.

No, misija je ipak propala, jer su se Amerikanci prestrašili radioaktivnog materijala koji bi zagadio svemir i mogućnosti da bomba eksplodira prerano, ili tijekom lansiranja, i tako ugrozi živote na Zemlji, pa je projekt ugašen u siječnju 1959. godine.

27.11.2012. 09:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh