« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
KOJA KRIZA ...

Ameri slupali milijardu dolara na netu za Crni petak

Na tzv. crni petak zabilježen je pad od 1,8 posto u prodaji u klasičnim prodavaonicama ali je zato na internetu po prvi put prodaja nadmašila iznos od milijarde dolara.

Ameri troše kao da sutra neće doći
Ameri troše kao da sutra neće doći (Arhiva)
Više o

SAD

,

shopping

,

prodaja

,

crni petak

Prodaje tijekom vikenda nakon Dana zahvalnosti, što je tradicionalan početak predbožićne potrošnje u Sjedinjenim Državama, dosegle su nove rekorde i najavljuju dobru blagdansku sezonu u ozračju slabašnog gospodarskog oporavka.

Čelnici Nacionalne maloprodajne federacije (NRF) objavili su na tiskovnoj konferenciji da je potrošnja tijekom vikenda nakon Thanksgivinga iznosila 59,1 milijardi dolara, ili gotovo 13 posto više nego prošle godine.

"To je fenomenalno", rekao je direktor NRF-a Matthew Shay. NRF je ranije predvidio da će uoči i tijekom blagdanske sezone prodaja u SAD-u biti 4,1 posto viša nego dosad. Na tzv. crni petak, dan poslije Thanksgivinga i prvi dan blagdanske 'shopping' groznice u Americi, zabilježen je pad od 1,8 posto u prodaji u klasičnim prodavaonicama (ostvareni promet iznosio je 11,2 milijarde dolara), ali je zato taj minus nadoknađen i premašen na internetu, na kojem je po prvi put prodaja nadmašila iznos od milijarde dolara.

Trgovine su se na 'crni petak' obično otvarale u prijepodnevnim satima, ali iz godine u godinu radno vrijeme pomicalo se unaprijed pa se u zadnje vrijeme moglo kupovati odmah poslije ponoći, a ove su se godine po prvi put trgovine otvorile već u četvrtak navečer.

A da će se taj trend nastaviti pokazuje podatak NRF-a da su najbolje poslovali oni trgovci koji su najranije otvorili prodavaonice.

26.11.2012. 11:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kuna
    28.11.2012. 22:25
    Ameri bogami znaju trošiti svoje dolare, ali niti mi sa našim kunama, eurima i francima nismo za baciti, pa toliko smo trošili, da sada nemamo više za trošiti :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh