« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
WOW!

AMD EPYC procesori pokreću najbrže superračunalo u Europi

Instrumentalni dio ove strategije je najnoviji superračunalo koje je pušteno u rad, a čije su performanse fantastičnih 26 petaflopsa

AMD EPYC
AMD EPYC (Arhiva)
Više o

AMD EPYC

Fakultet u Stuttgartu je najeminentnija europska akademska institucija, kada je riječ o HPC (High Performance Computing) računarstvu. Također, u pitanju je centralna institucija kada su u pitanju strateški njemački planovi za uključivanje u najveću superračunalo trku četvrte industrijske revolucije!

Instrumentalni dio ove strategije je najnoviji superračunalo koje je pušteno u rad, a čije su performanse fantastičnih 26 petaflopsa (26 trilijuna operaciju sekundi). "Hawk", kako glasi naziv ovog moćnog superračunalo je baziran na najnovijoj, drugoj, generaciji AMD EPYC procesora kodnog imena "Rim". AMD EPYC 7742 raspolaže sa 64 brze "Zen2" jezgre i sposoban je da paralelno procesira 128 računskih niti pri frekvenciji od 2.25 GHz.

"Hawk" se temelji na specijalnoj varijanti "Apollo" superračunalne platforme kompanije Hewlett Packard Enterprise i čini ga ukupno 5,632 serverska čvora, međusobno povezna putem InfiniBand HDR200 interfejsa. U tih 5,632 serverska čvora smješteno je ukupno 11,264 AMD EPYC procesora odnosno čak 720,896 "Zen2" čipseta. Zahvaljujući AMD-ovoj liderskoj "Zen2" arhitekturi i 7 nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji kompanije TSMC, bilo je moguće napraviti najmoćnije europske superračunalo za svega 38 milijuna EUR. Kompletnu specifikaciju samog "Hawk" superračunala je moguće pogledati na službenom portalu fakultetskog centra za super-računalstvo.

Ono što je specifično za "Hawk" u odnosu na neke druga svjetska superračunala, je da će 10% njegovog raspoloživog vremena, biti stavljeno na raspolaganje kompanijama Federalne Republike Baden-Württemberg. Trenutno 40 srednje-velikih tvrtki koristi ovu pogodnost, te ne čudi spremnost administracije da plati polovinu cijene superračunala.

Jasno je da sve instance, kako na republičkom, tako i na saveznom nivou, kako u akademskim krugovima, tako i u privrednim, razumiju značaj ulaganja u razvoj super-kompjuterske infrastrukture. Uzimajući u obzir poslovičnu njemačku preciznost, ekonomičnost i transparentnost, odabir AMD EPYC baziranog superračunala je jasan dokaz da AMD-ovi procesori pružaju najbolje performanse, sigurnost i pouzdanost za uloženi novac.

Piše: Sanja Ledinek
13.03.2020. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh