« Film
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
FAK KRITIKA

Ambiciozni Yves Saint Laurent

Režijski debi glumca Jalila Lesperta izgleda kao film čijim tvorcima nije nedostajalo ambicije, barem kada su prestižne festivalske i druge nagrade u pitanju

Ambiciozan film Bertranda Bonelloa
Ambiciozan film Bertranda Bonelloa (Arhiva)
Više o

film

,

Yves Saint Laurent

,

filmska kritika

Svjetsko prvenstvo u nogometu ovih dana pruža još jedno podsjećanje na to da neki od najatraktivnijih i najpopularnijih fenomena suvremene svjetske kulture jednostavno ne mogu pronaći svoj adekvatni odraz na ekranima svjetskih kinodvorana. Nogomet je neupitan kralj među svim sportovima, ali velikih sportskih filmova čije se ime može navesti bez pregledavanja Googlea ili IMDb nema.

Najjednostavnije objašnjenje za to jest da nogomet po svojoj prirodi nije previše "filmičan", odnosno da pretvaranje zbivanja na nogometnom terenu u atraktivni film zahtijeva daleko više truda i talenta nego što je obično filmašima na raspolaganju. Ljubitelji nogometa na filmu nisu, pak, jedini koji imaju isti problem.

Jedan drugi fenomen svjetske kulture - moda - također nije imao previše sreće sa svjetskim filmašima, bez obzira na to što utjelovljuje ljepotu i luksuz i tako se doima idealnom inspiracijom za jedan tako vizualni medij. Takvo stanje stvari vjerojatno neće previše promijeniti ni francuski biografski film Yves Saint Laurent, posvećen jednom od najvećih imena mode 20. stoljeća.

Režijski debi glumca Jalila Lesperta izgleda kao film čijim tvorcima nije nedostajalo ambicije, barem kada su prestižne festivalske i druge nagrade u pitanju. Priča o utjecajnom modnom dizajneru čiji je privatni život bio isto onako živopisan kao i njegove kreacije se, na prvi pogled, izgleda idealnom za osvajanje zlatnih kipića.

Zapravo, izgledala je kao toliko dobra prilika da se istovremeno snimao i suparnički projekt pod naslovom Saint Laurent u režiji Bertranda Bonelloa. Yves Saint Laurent, koji je premijeru imao na berlinskom festivalu, u naša je kina došao nešto ranije.

10.07.2014. 10:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh