« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Alternativa kod hiperaktivnosti

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

hiperaktivnost

,

Adderall

,

Ritalin

,

Concerta

Iako lijekovi kao što su Adderall, Ritalin i Concerta ostvaruju vrhunske rezultate u liječenju hiperaktivnosti kod djece, moguće nuspojave poput iznenadne smrti, srčanog udara i halucinacija brinu mnoge roditelje koji zbog toga pribjegavaju alternativnim metodama liječenja svoje djece.

U SAD-u je 20 posto djece s ovim poremećajem isprobalo barem jednu vrstu  biljne terapije, a dio je  pokušao i s vitaminima, biljnim uljem, masažom i jogom. Najpopularnija metoda ublažavanja simptoma hiperaktivnog poremećaja kod djece su dijete kojima se u prehrani smanjuje količina prerađene hrane, šećera i aditiva.

Lijekovi koji se koriste u tretiranju hiperaktivnosti djece visoko su rizični

Prema istraživanjima, umjetne boje posebno loše utječu na hiperaktivnost djece. Ginkgo biloba i ginseng pokazali su se korisnima, ali tek nakon četiri tjedna upotrebe. I dalje traje potraga za najučinkovitijom alternativom rizičnim lijekovima koji su u upotrebi. (METRO)

23.06.2008. 22:50:51
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    duje2
    06.09.2008. 11:46
    Zalosno je vidjeti da se i kod nas prenose takvi clanci koji nemaju nikakve osnove u znanosti ni medicini, a jos manje znaju o ADHD i njegovom tretiranju. Ritalin je lijek koji postoji vec 100 godina, baza korisnika je ogromna i moguce nuspojave su poznate i nisu opasne - ako se slijede pravila upotrebe. A nuspojave navedene u ovom clanku su moguce ako je debelo prekoracena doza, ako pacijent ima problema sa srcem (srcani udar /iznenadna smrt) i/ili ako pacijent uopce nije ADHD vec ima i neke psihicke poremecaje (halucinacije). Tvrdnja koja se iznosi u ovom clanku da su ti lijekovi "visoko rizicni" je obicna glupost. Postoji mnogo lijekova za koje lijecnik mora ispitati kompatibilnost sa pacijentom (alergije, nuspojave, klinicko stanje), pa nisu ipak se ne smatraju "visoko rizicnim" ... a mozemo poceti od antibiotika, penicilina, itd. Ona djeca kojoj pomaze dijeta i slicne stvarim cjerojatno uopce nisu ADHD.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh