« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina
STRAŠNO!!

Alpe ostaju bez ledenjaka do kraja stoljeća?

Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u europskom planinskom lancu nestat će do 2100

Ledenjaci se nezaustavljivo tope...
Ledenjaci se nezaustavljivo tope... (Arhiva)
Više o

globalno zatopljenje

,

Alpe

,

ledenjaci

Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švicarski znanstvenici. 

Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u europskom planinskom lancu nestat će do 2100., kazali su glaciolozi sa sveučilišta ETH u Zuerichu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta).

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti "Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane 'krpice' leda ostati na vrhovima", kazao je koautor studije Matthias Huss.

Studija predstavljena na sastanku Europske geoznanstvene unije u Beču, temelji se na računalnom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

Znanstvenici su nadalje upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ili ne ograničiti emisije plinova koje utječu na globalno zatopljenje.

Globalan rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovici stoljeća, kažu znanstvenici.

- Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je golem jer su ledenjaci važan dio ekosustava tog područja, krajobraza i gospodarstva, navodi se u izjavi Europske geoznanstvene unije.

Ledenjaci privlače turiste, ali nadasve je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane. 

12.04.2019. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh