« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
PRIRODA LIJEČI

Aloe vera - biljka besmrtnosti starih Egipćana

Ova čudesna biljka ima snažna antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva koja pročišćavaju organizam i pojačavaju imunološki sustav

Čudesna aloe vera
Čudesna aloe vera (Arhiva)
Više o

aloe vera

,

prirodni lijekovi

Aloe vera čudesna je ljekovita biljka koja se u razne svrhe koristi već tisućama godina, jer već su je stari Egipćani zvali biljkom besmrtnosti, a američki Indijanci poznavali su je pod imenom nebeski štapić. 

Aloe vera koristi se i danas, više nego ikada prije, a njezina upotreba ne ograničava se samo na lokalnu primjenu na rane, ogrebotine i opekotine. Naime, ova čudesna biljka ima snažna antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva koja pročišćavaju organizam i pojačavaju imunološki sustav.

"Enzimi prisutni u aloe veri razgrađuju bjelančevine koje jedemo u aminokiseline i pretvaraju enzime u gorivo za svaku stanicu u tijelu, što omogućava stanicama da pravilno funkcioniraju. Bradikinaza u aloe veri potiče imunološki sustav i ubija infekcije. Cink je važan sastojak aloe vere jer je ključan za održavanje imunološke funkcije. 

Pomaže nam da ozdravimo, ubija bakterije i štiti naše stanične membrane. Cink je također ključna strukturna komponenta unosa hormonskih receptora i proteina koji doprinose zdravom, uravnoteženom raspoloženju i imunološkoj funkciji", kaže Christine Ruggeri za The Life Hacker

Sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka, kao što su minerali, vitamini, polisaharidi, enzimi i aminokiseline.

Minerali poput cinka, željeza, kalija, bakra, kalcija, magnezija, kroma, selena, natrija, pojačavaju metaboličke puteve. Nadalje, sadrži važne enzime poput amilaze i lipaze koji mogu pomoći probavi razgradnjom molekula masti i šećera.

Među ostalim vitaminima, aloe vera bogat je izvor vitamina B12 koji je potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Također obiluje vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 (niacin) i B6 i folnom kiselinom.

Aloe vera je moćno sredstvo za čišćenje tijela jer eliminira toksine iz jetre, debelog crijeva, slezene, želuca, bubrega i mjehura te umiruje upalu zglobova.

Uz to, ublažava čireve, probavne smetnje, želudac i upale crijeva. Ako se koristi kao sredstvo za ispiranje usta, uklanja plak, umiruje čireve i poboljšava zdravlje zuba na prirodan i siguran način.

Najlakši način da je konzumirate je u obliku soka, koji se može kupiti u svim trgovinama zdrave hrane. Ipak provjerite je li napravljen od cijelog lista ili samo unutarnjeg dijela. Kod kuće možete napraviti i domaći sok od aloe vere, dodajte ga u smoothie ili ga možete piti samostalno. 

"Za zatvor uzimajte 100-200 miligrama aloe vere dnevno. Za visoki kolesterol uzimajte jednu kapsulu aloe vere koja sadrži 300 miligrama dva puta dnevno tijekom dva mjeseca. Za upalne bolesti crijeva uzmite 100 mililitara dva puta dnevno tijekom četiri tjedna", kaže dalje te dodaje da je vrlo važno posavjetovati se s liječnikom.

12.09.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh