« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
DIJETE

Alkalna dijeta - što treba jesti?

Alkalna prehrana postala je velik trend u Americi, a popularizirale su je velike zvijezde poput Gwyneth Paltrow i Victorie Beckham

Alkalna dijeta
Alkalna dijeta (Arhiva)
Više o

dijeta

,

alkalna dijeta

Glavna pretpostavka alkalne dijete je da se konzumira hrana koja je lužnata i koja podržava pH krvi. Smatra se kako se alkalnom dijetom poboljšava zdravlje jer kisele namirnice mogu dovesti do neravnoteže u organizmu pa i bolesti poput karcinoma.

Što je zapravo alkalna dijeta?

Ova dijeta zagovara drugačiju prehranu i možda ne pripada uobičajenoj definiciji dijete. Bazira se na unosu kiselo-baznih namirnica preko dana, a one trebaju biti u omjeru 4:1 u korist lužnatih. Smatra se da alkalna ili lužnata hrana doprinosi cjelokupnom zdravlju organizma.

Alkalna prehrana uključuje namirnice suprotne od onih u proteinskoj dijeti te ne sadržava visoko masne proteine i nizak unos ugljikohidrata. Alkalna prehrana može biti dobra za ravnotežu nakon proteinske dijete jer će uravnotežiti učinke izazvane velikim unosom proteina, šećera ili procesirane brze hrane.

Nutricionisti smatraju da je stvaranje ravnoteže po pitanju lužnatosti u tijelu nužno za stvaranje optimalnog zdravlja i za prevenciju bolesti.

Teorija nutricionista leži u tome da je pH vrijednost našeg tijela bazična u rasponu od 7,36-7,44 te da se prehranom treba postići baš ta vrijednost. Alkalna dijeta podrazumijeva dnevni unos u omjeru 75 % sirove hrane i 25 % kuhane hrane jer se smatra da su šećeri i industrijske namirnice jedan od glavnih pokretača suvremenih bolesti. Također smatra se da kisele namirnice snižavaju pH krvi zbog proteina i fosfora.

Postoje i manja istraživanja koja pokazuju da tumori nastaju u kiseloj sredini, a ne lužnatoj.

Tko treba koristiti alkalnu dijetu?

Važno je napomenuti kako i dalje ne postoji dovoljna količina istraživanja koja bi potvrdila istinitost alkalne dijete premda je preporučuju mnogi nutricionisti i holisti. Mnogi liječnici i dalje ne vjeruju u ovakav način prehrane pa je prije promjene prehrambenih navika ipak važno da se savjetujete sa svojim liječnikom.

Alkalna dijeta preporučuje se osobama koje se ne osjećaju dobro nakon konzumiranja viske razine proteina i niske razine ugljikohidrata. Dobro bi mogla doći i osobama koje troše mnogo šećera i procesirane hrane, kao i kofeina.

S obzirom na to da se ova dijeta fokusira na namirnice koje su bogate hranjivim tvarima i ima smanjen unos životinjskih proteina, ova prehrana dobra je za vegetarijance.


06.11.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh