« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ODMAZDA

Albanci na Kosovu ruše srpske spomenike

Na Kosovu je oskvrnuto najmanje 80 srpskih nadgrobnih spomenika, a samo na groblju u Prizrenu oštećeno ih je 50

Hoće li stradati i Gazimestan
Hoće li stradati i Gazimestan (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

rušenje spomenika

,

OVPBM

,

OVK

Nakon što je u nedjelju na jugu Srbije uklonjen sporni spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), srbijanski mediji u ponedjeljak izvješćuju da su na Kosovu srušeni ili oskvrnuti deseci srpskih nadgrobnih obilježja u nekoliko sela, a u Goraždevcu je pucano na spomenik žrtvama NATO bombardiranja, što službeni Beograd ocjenjuje kao anticivilizacijski čin.

Srbijanski premijer Ivica Dačić najoštrije je osudio rušenje srpskih groblja i povijesnih spomenika na Kosovu i upozorio međunarodne snage u pokrajini na obvezu da štite srpsko kulturno naslijeđe, a rušenje ocijenio kao "anticivilizacijski čin".

Uništavanja spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja osudila je i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, ocjenjujući to kao neprihvatljiv čin "koji se ne može trpjeti", dok albanske stranke na Kosovu ocjenjuju da takvo ponašanje "nanosi štetu procesima kroz koje Kosovo prolazi".

Na Kosovu je oskvrnuto najmanje 80 srpskih nadgrobnih spomenika, a samo na groblju u Prizrenu oštećeno ih je 50, javila je Radio-televizija Srbije.

22.01.2013. 03:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh