« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OSVETA

Al-Kaida pokušala ubiti danskog karikaturistu koji je nacrtao Muhameda

Karikasturist Kurt Westergaard, koji je nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu, nije ozlijeđen u napadu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

karikatura

,

prorok

,

Kurt Westergaard

,

prorok Muhamed

Danska policija ranila je i potom uhitila Somalca, člana Al-Kaide, pri pokušaju provale u dom Kurta Westergaarda, karikaturista koji je prije četiri godine razbjesnio muslimanski svijet karikaturama proroka Muhameda.

Somalac (28), čije ime nije objavljeno, pokušao je naoružan sjekirom i nožem provaliti u Westergaardovu kuću u Aarhusu.

Policija ga je spriječila u tome, ranivši ga u ruku i nogu nakon što je bacio sjekiru na jednog policajaca. Njegove rane nisu opasne po život i sada se nalazi u bolnici u Aarhusu.

Za njega se zna da "ima bliske veze sa somalskom terorističkom skupinom Al-Šahab, koja je pak povezana s Al-Kaidom u istočnoj Africi", priopćila je danska obavještajna služba.

Čovjek, koji je imao urednu radnu dozvolu boravka u Danskoj, također je osumnjičen "za povezanost s nekim terorističkim napadima u istočnoj Africi", dodaje se u priopćenju.

On je već dulje vrijeme bio pod istragom i prismotrom sigurnosne službe, upravo zbog prijetnja Westergaardu. Policija je priopćila da će biti optužen za pokušaje ubojstva karikaturista i policajca.

Karikasturist Kurt Westergaard (74), koji je za list Jyllands-Posten nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu, u napadu je neozlijeđen.

Prošle su godine u SAD-u uhićene dvije osobe koje su planirale ubiti Westergaarda i zapaliti zgradu Jyllands-Postena. Objava tih karikatura 2005. godine izazvala je val nasilnih prosvjeda u islamskom svijetu. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 09:03:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh