« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Aktualnim satom počelo jesensko zasjedanje sabora

Oporbeni zastupnici o standardu građana

Predsjednik Vlade i ministri odgovarali su na zastupnička pitanja
Predsjednik Vlade i ministri odgovarali su na zastupnička pitanja (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

Sabor

,

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Božidar Pankretić

,

Božidar Kalmeta

,

saborsksa sjednica

,

aktualni sat

,

Darko Milnović

,

ministri

Oporbeni zastupnici su se u aktualnom prijepodnevu najviše zanimali za to što će Vlada učiniti kako bi se zaštitio standard građana, posebice umirovljenika i seljaka, te kada će se cijena nafte na hrvatskom tržištu sniziti na razinu kakva je danas u svijetu.

"Premda je Ministarstvo gospodarstva, koje donosi Pravilnik o usklađivanju maksimalne cijene dizel ili benzinskih goriva, bilo u prilici da podigne cijene kada su one bile na rekordnim visinama, to nismo učinili, pa danas nemamo ni takvo smanjenje", odgovorio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na pitanje Ranka Ostojića (SDP) što će Vlada učiniti da zaštiti standard hrvatskih građana i kada će se 38 posto pada cijene nafte na svjetskom tržištu odraziti i na hrvatske građane.

Polančec je dodao kako će vršiti pritisak za smanjenje cijena i to će se, kaže, i dogoditi.

Zvonimir Mršić (SDP) je upitao potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor kako umirovljenici danas mogu preživjeti od 2.000 kuna prosječne mirovine. "Otkada je HDZ na vlasti poskupjelo je sve osim zraka", ustvrdio je Mršić, dodajući da su mirovine u tom razdoblju porasle svega četiri posto, a živežne namirnice su poskupjele od 10 do 60 posto.

Kosor mu je na to odgovorila da nitko od Vlade ne poznaje bolje situaciju u kojoj su umirovljenici te je podsjetila da je upravo Vlada Ive Sanadera počela vraćati dug umirovljenicima i provodi sustavnu skrb o starijim građanima. "Situacija bi", rekla je Kosor, "bila i gora da nije ove Vlade" i istaknula da su uspjeli spriječiti povećanje cijena osnovnih živežnih namirnica i cijenu plina u situaciji ozbiljnih svjetskih kretanja što je, dodala je, Mršić zaboravio spomenuti.

Stipo Gabrić Jambo (HSS) se založio za povećanje zaštitne cijene mandarina budući da je sadašnji iznos od 2,40 kune, kako tvrdi, tek minimum isplativosti. "Tražim sastanak s ozbiljnim proizvođačima, a ne sa 'slugama Konzuma'", rekao je Jambo.

Na to mu je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić odgovorio kako je zbog potpore otkupljivačima od 40 milijuna kuna i dobre organizacije lani izvezeno mandarina u vrijednosti od 80 milijuna, a tako će, kazao je, biti i ove godine. Iz proračuna se planira izdvojiti u 2009. dodatnih 20 milijuna kuna novih potpora kazao je te najavio nove razgovore i maksimalnu pomoć.

Jambo mu je pak rekao da će taj novac otići monopolistu Konzumu, dok ostali mali otkupljivači, koji su spremni platiti tri kune, "strahuju od velikog gazde".

Na pitanje Branka Kutije (HDZ) kada će se smanjiti troškovi za veterinarske preglede, Pankretić je odgovorio da je od 1. rujna na snazi Pravilnik o veterinarskom pregledu i po novom će se jednom godišnje pregledavati gospodarstva koja imaju registriranu farmu. Stočari su dosad imali godišnje opterećenje od 60 milijuna kuna, a dio troškova država će sada preuzeti na sebe, rekao je.

Odgovarajući na pitanje zastupnika manjina Šemse Tankovića kada će se ponovno aktivirati malogranični prijelazi između Hrvatske i BiH, premijer Ivo Sanader odgovorio je da je Hrvatska sklopila sporazum s BiH o malograničnom prometu i da ga samoinicijativno ne može mijenjati, ali će uputiti inicijativu kako bi se taj sporazum izmijenio i dopunio s nekoliko mjesta među kojima je i Slavonski Kobaš.

Ministar zdravstva Darko Milnović se na pitanje HDZ-ove Nedjeljke Klarić o tome što se učinilo vezano uz lakšu nabavku skupih lijekova pohvalio kako je taj problem riješen već u prvih 6 mjeseci, pa su tako skraćeni rokovi nabavke, a i sredstva za tu namjenu povećana su 100 posto pa će i u idućem proračunu za tu svrhu biti izdvojeno 400 milijuna kuna. Pohvalio se i smanjenjem dugovanja u bolničkom sustavu.

Na pitanje Karmele Caparin (HDZ) kada će biti nastavljena gradnja bilogorsko-podravskog ipsilona, ministar prometa Božidar Kalmeta je odgovorio da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za tu prometnicu te da će daljnja izgradnja poečeti u prvom kvartalu 2009. (HINA)

17.09.2008. 19:05:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh