« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BLOKADA

Aktualni val hladnoće nije nepoznat meteorolozima

Fenomen 'blokade' karakterizira promjena u cirkulaciji zraka, što se najčešće događa u zimskim mjesecima na području sjeverne hemisfere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

meteorolozi

,

hladnoća

,

blokada

Val hladnoće koji je prije nekoliko tjedana zahvatio sjevernu hemisferu, posljedica je 'blokade' cirkulacije zraka, rijetkog meteorološkog fenomena koji se događa svakih 30 do 50 godina, no meteorološkim stručnjacima dobro je poznat, izvijestila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija.

"U ovome trenutku se ovaj val polarne hladnoće može objasniti jedino situacijom koja je među meteorolozima poznata kao 'blokada'", kazao je meteorolog WMO Omar Baddour, dodavši kako je još rano govoriti o interakciji s klimatskim fenomenom, poznatim kao El Nino, čiji je povratak organizacija najavila prije nekoliko mjeseci. El Nino je cikličko zagrijavanje voda u ekvatorijalnom dijelu Pacifika koje prate neuobičajene atmosferske prilike u cijelome svijetu.

Fenomen 'blokade' karakterizira promjena u cirkulaciji zraka, što se najčešće događa u zimskim mjesecima na području sjeverne hemisfere, iz smjera zapada prema istoku.

"Valovito zračno gibanje ide iz smjera sjevera prema jugu. Kada spomenuto valovito gibanje zahvati velik dio Zemljine polutke i traje nekoliko tjedana, govorimo o 'blokadi'", objasnio je Baddour.

"U ovome trenutku", kazao je, "postoje tri valovita gibanja - hladni zrak koji dolazi izravno sa Sjevernog pola i kreće se prema SAD-u i Meksiku, s jedne strane, te s druge strane, valovito gibanje na južnoj osi koja pokriva cijelu zapadnu Europu (znači skandinavske zemlje do zapadnog Mediterana, a prolazi preko Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Španjolske) te treće valovito gibanje koje ide preko istočne Rusije i Kine".

"Blokada koja pokriva tako veliko područje ne događa se često, zapravo, svakih 30 do 50 godina", rekao je Baddour, objasnivši kako ovaj fenomen meteorolozi "pripisuju internim atmosferskim prilikama čije je funkcioniranje vrlo zamršeno".

Također je kazao kako je aktualna 'blokada' pri kraju.

"Općenito gledajući, ona obično traje nekoliko tjedana, mjesec dana ili mjesec i pol. Počela je u prosincu, što znači da će uskoro biti pri kraju", kazao je Baddour. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 16:38:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh