« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVE JE JASNO

Aktivisti: Ovo nije pravna, već politička odluka!

VIDEO - Tomislav Tomašević iz Zelene akcije kaže da je projektant radova moćni IGH u kojem ministrica Marina Matulović Dropulić ima velik broj dionica

Varšavska prosvjed
Varšavska prosvjed (Mišo Lišanin/Cropix/Infopunkt)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

IGH

,

Marina Matulović Dropulić

,

Tomislav Horvatinčić

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

Varšavska

,

varšavska prosvjed

,

Akatsuki

,

JAXA

,

Hayabusa

,

škare

Više od tristotinjak aktivista udruga Zelene akcije i Pravo na grad danas je reagiralo na postavljanje zaštitne ograde na gradilištu podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Radnici su ukolonili fiksne klupe kako bi mogli započeti s rušenjem stabala u Varšavskoj, a prosvjednici su srušili dio ograde na gradilištu.

Čelnici Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski istaknuli su kako je Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva odbilo 13 žalbi stanara Varšavske i time potvrdilo Rješenje grada Zagreba o početku radova.

Tomašević je istaknuo da je riječ o "političkoj, a ne o pravnoj odluci Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva". Rekao je se svi pravni stručnjaci slažu da je ovo drugo rješenje grada Zagreba kojemu je u četvrtak potvrdilo Ministarstvo još gore od onog prvog koje mu je ministarstvo već ranije poništilo.

"Smatram da je riječ o političkoj odluci jer jasno na građevinskoj ploči piše da je projektant radova u Varšavskoj ulici IGH u kojem ministrica zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić ima vrlo velik broj dionica", izjavio je Tomašević.

Iz ministarstva su odgovorili kako je nemoguće uspostaviti dijalog s predstavnicima Zelene akcije, ako se bez argumenata diskreditira ministrica. U priopćenju podsjećaju kako je Samostalna služba za žalbe i upravni nadzor tog ministarstva donijela 10. svibnja rješenje kojim se odbijaju žalbe izjavljene protiv rješenja o privremenom zauzimanju dijela javno prometne površine u Varšavskoj ulici u Zagrebu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba.

Tomašević ističe da su Pravo na grad i Zelena akcija namjeravali u podne lupanjem po građevinskoj ogradi poslati poruku o prosvjedu zakazanom za utoraku 18 sati, no skupina građana je spontano počela jako gurati ogradu koja se potom i srušila. Tomašević je rekao da je nakon toga megafonom upozorio ljude da ne smije biti nikakvih uništenja imovine niti nasilja prema policiji i zaštitarima. Kako ne bi došlo do sukoba s policijom i zaštitarima rekao je Tomašević, pozvao je aktiviste i građane da sjednu na pločnik što su oni i učinili.

Nakon što je ograda srušena, jedan je građanin ušao u dio Varšavske koji je prije toga bio pod ogradom, zbog čega su ga dva zaštitara Hoto Grupe fizički odvukla u prostor te tvrtke u Varšavskoj, rekao je Tomašević. Istaknuo je da je na njegovo inzistiranje intervenirala policija ali tek nakon deset minuta kada je prosvjednika policija i uhitila.

Tomašević je također rekao da je policija od jutra s aktivistima u Varšavskoj ulici a nakon što je srušena građevinska ograda temeljnoj se policiji pridružila i interventna koja je još uvijek u Varšavskoj ulici.

Teodor Celakoski kaže kako i Hrvatska udruga poslodavaca u posljednje vrijeme podržava niz ''sumnjivih projekata'', među kojima je i ovaj Horvatinčićev, te da aktivisti više nisu sigurni gdje počinje djelovanje vlade, a gdje prestaje djelovanje HUP-a.

Odvjetnice stanara u Varšavskoj ulici Lina Budak i Radmila Bonifačić slažu se s ocjenom aktivista da je ovo politička odluka.

(hina/Infopunkt/metro-portal)

17.05.2010. 15:53:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh