« Blogosfera
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HE HE

Aktivisti Greenpeacea upali u francusku nuklearku

Više od 20 aktivista Greenpeacea probilo se u ponedjeljak ujutro u nuklearnu elektranu Tricastin na jugu Francuske i zatražilo njezino zatvaranje

Greenpeace je opet uspio
Greenpeace je opet uspio (Shutterstock)
Više o

Greenpeace

,

nuklearna centrala

,

upad

'Ovom akcijom Greenpeace poziva Francoisa Hollandea da zatvoru nuklearku Tricastin, koja je među pet najopasnijih u Francuskoj", kaže se u priopćenju organizacije. Aktivisti, odjeveni u crveno, postavili su na području elektrane natpis 'Tricastin, nuklearna nesreća - predsjednik katastrofe?'.

Glasnogovornica elektroenergetske kompanije EDF zanijekala je da su aktivisti doprli do reaktora elektrane te istaknula da ih je većina uhićena.

Hollande je obećao da će smanjiti udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 posto do 2025. godine. Želi također zatvoriti najstariju francusku nuklearku u Fessenheimu, u blizini njemačke granice, do 2017. godine.

Greenpeace ističe da bi Hollande, da to ostvari, morao zatvoriti najmanje 10 reaktora do 2017. i 20 do 2020. godine. Smatra da bi u to trebao biti uključen Tricastin, sagrađen prije više od 30 godina.

15.07.2013. 11:02:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh