« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PERFORMANS

Aktivisti bacili lijes u garažu u Varšavskoj

Na lijesu je pisalo "Javni interes", jedan prosvjednik priveden, policija je ostatke lijes abrzo uklonila

Performans
Performans (nedamovarsavsku.net)
Više o

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

Varšavska

,

javna garaža

,

lijes Varšavska

,

javni interes

Lijes s natpisom "Javni interes" prekiven plavom zastavom Grada Zagreba spušten je u ulaznu rampu nove garaže u Varšavskoj. Performans su organizirali aktivisti Zelene akcije i Prava na grad, prenosi Hina.

Aktivisti su s drvenim "lijesom" dugačkim pet metara i širokim metar i pol pokušali doći do rampe podzemne garaže, ali su ih zaštitari spriječili pa su ušli u Varšavsku ulicu s desne strane rampe garaže i bacili "lijes" na rampu. Radnici su nakon toga pokupili ostatke "lijesa" i bacili ih u kontejner.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je došlo oko 150 aktivista u crnom, što simbolizira 150 aktivista koji su tijekom prosvjeda u srpnju bili uhićeni i nakon toga su počeli radovi na rampi za podzemnu garažu.

Policija je jednog od mladića koji je nosio "lijes" privela zbog remećenja javnog reda i mira, a ostali su pobjegli. Privedeni 24-godišnji mladić trenutačno je na obradi u policiji, kažu u PU zagrebačkoj.

Tomašević je nakon performansa ponovio da je Varšavska ulica izgubila svoju prvotnu javnu funkciju da je postala rampa za privatnu garažu, pri čemu je istaknuo da bismo sada tu ulicu mogli nazvati Horvatinčićevom. "Izgradnjom garaže građani u tom dijelu ulice ne mogu niti hodati niti prosvjedovati, a nalazimo se paradoksalno i dalje u pješačkoj zoni Zagreba", dodao je.

Teodor Celakoski iz Prava na grad ustvrdio je kako je taj projekt bio omogućen zbog javnog interesa, ali danas se, kako je rekao, "ne mogu prepoznati nikakvi elementi javnog interesa".

Tomašević i Celakoski najavili su novi prosvjed za 7. travnja u 11 sati, kad se otvara trgovački centar "Cvjetni" Hoto grupe Tome Horvatinčića. Pozvali su građane da ne dođu na njegovo otvorenje i da se pridruže prosvjedu.

Tomašević je istaknuo da će se aktivisti i dalje boriti protiv tog projekta i učiniti sve da se takav projekt više ne ponovi u Zagrebu te da Gradska skupština svoje zaključke konačno poštuje i u gradskom središtu službeno zabrani izgradnju javnih garaža, kopanje rampi u Donjem gradu te preveliku izgrađenost u donjogradskim blokovima.

31.03.2011. 16:31:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh