« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
BLUE ...

Ako vas lovi jesenska depresija, napravite ove stvari

Nedostaje vam ljeto, sunce i lagana odjeća? Već ste lagano utonuli u jesensku depresiju, a evo kako se možete izvaditi iz nje

Ako vam je već ovakvo i raspoloženje ...
Ako vam je već ovakvo i raspoloženje ... (Shutterstock)
Više o

depresija

,

jesen

,

lijek protiv depresije

,

jesenska depresija

Povratak s godišnjeg odmora u rutinu dnevnog posla prilično je stresan, a kad se na to nadoveže rana jesen i ružno vrijeme, priličan broj ljudi pati zbog toga i pada u jesensku depresiju. No, za utjehu, to nije klinička depresija već relativno normalna melankolija.

Psihološki razlozi dopunjeni su i fiziološkim, jer ljudsko oko do mozga u jesenskim danima dovodi manje dnevne svjetlosti, a na taj se način snižava razina hormona sreće serotonina, dok se razina melatonina, odgovornog za ravnotežu ritma tijela u ovisnosti o dobu dana povećava. 

No, ovakvo se stanje uma i tijela može nadvladati uz neke male promjene životnog stila i prehrane. 

Za početak, obavezno se što više izlažite danjem svjetlu, jer i sunce kroz oblake potiče proizvodnju i otpuštanje serotonina, hormona sreće. Tome dodajte veće doze vitamina D, kojeg se najlakše može naći u ribi.

Osvjetljeni prostor također pozitivno djeluje na vaše raspoloženje, stoga razmaknite zastore i podignite rolete, naročito navečer kako bi vas ujutro probudilo danje svjetlo i dalo znak vašem tijelu da je vrijeme za ustajanje.

Svakodnevno vježbanje također je od velike pomoći, jer bilo koja fizička aktivnost diže raspoloženje, a nije nevažan ni njen utjecaj na zdravlje.

Sjetite se svojih hobija i posvetite im dovoljno vremena, jer kreativan rad uz dinamičnu glazbu također ima blagotvoran utjecaj. 

Naravno, morate se i smijati. Puno. Jako puno. I to je to.

19.09.2013. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh