« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KOREKCIJA

Ako poskupi plin, HEP će poskupiti i struju

Nagađa se da će struja poskupjeti za sedam posto, a cijena toplinske energije za čak 25 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/Cropix)
Više o

HEP

,

plin

,

INA

,

struja

,

toplinska energija

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će, ako dođe do poskupljenja plina i ako se pokaže da te nove cijene bitno utječu na cijenu proizvodnje električne energije, uputiti Vladi zahtjev za korekciju cijena struje, odgovorili su danas iz HEP-a na upite o eventualnom poskupljenju struje.

Iz HEP-a na upit koliko bi eventualno poskupljenje mogli zatražiti nisu odgovorili. Neki mediji pak špekuliraju da će zbog poskupljenja prirodnog plina struja poskupiti za 7 posto, a cijena toplinske energije za čak 25 posto.

Iz HEP-a podsjećaju da je plin temeljni energent koji se koristi u proizvodnji električne i toplinske energije. "Godišnje HEP potroši 700 milijuna kubnih metara plina. Jasno je da svako poskupljenje osnovnog energenta utječe na poslovanje HEP-a", navode iz te tvrtke.

Poskupljenje prirodnog plina očekuje se početkom iduće godine nakon što je Vlada s MOL-om potpisala Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju kojim su uz ostalo regulirani i uvjeti i način određenja cijena prirodnog plina za tarifne kupce, znači i za kućanstva, kao i za povlaštene kupce.

Kod povlaštenih kupaca, kao što je primjerice i HEP, Dodatak omogućuje da Ina od početka iduće godine poveća cijenu za 30 lipa po kubnom metru na ugovorene cijene.

Pritom se također Vlada obvezuje da u tvrtkama u kojima je većinski dioničar ili ima odlučujući utjecaj osigura "odgovarajuće promjene ugovora o dobavi plina tih kupaca u razumnom roku kojim će se utvrditi mogućnost takvog povećanja cijene".

Za tarifne pak kupce, pa time i kućanstva, Ini i tvrtki Prirodni plin bit će omogućeno povećanja cijena plina u iznosu od 33 lipe po kubnom metru, što će stupiti na snagu 1. siječnja 2010.

Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluka o cijeni za dobavu plina dobavljaču plina za opskrbljivače tarifnih kupaca. Nakon povećanja te dobavne cijene, odnosno cijene po kojoj INA plin prodaje distributerima očekuju se i konkretni prijedlozi distributera o njihovim, odnosno cijenama po kojima plin prodaju kućanstvima.

Koliko će te cijene biti povećane ovisi i o razgovorima s Ministarstvo gospodarstva koje je Vlada prije dva dana zadužila "da u roku od osam dana s distributerima plina u Hrvatskoj razmotri što je moguće nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane". (hina/metro-portal)

17.12.2009. 19:33:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh