« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TREBAJU ZAŠTITU

Akcija "Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera"

Autonomna ženska kuća Zagreb uručila je svoje zahtjeve za boljom i sustavnijom zaštitom žena mjerodavnim institucijama

nasilje žene zaštita
nasilje žene zaštita (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

obiteljsko nasilje

,

ženska prava

,

nasilje nad ženama

,

Neva Tölle

,

Autonomna ženska kuća Zagreb

,

Rapska plovidba

"Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera", naziv je današnje akcije Autonomne ženske kuće Zagreb čije su aktivistice, u povodu nedavnih ubojstava žena u Glini i Benkovcu, uručile svoje zahtjeve mjerodavnim institucijama tražeći bolju zaštitu žena. Zahtjevi su predani Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i zagrebačkom Centru za socijalnu skrb.

Koordinatorica Autonomne ženska kuće Neva Toelle podsjetila je da je prošle godine zbog partnerovog nasilja ubijena 21 žena, pri čemu je teško ocijeniti tko je u sustavu zakazao jer se propusti događaju na nekoliko razina. "Različite službe moraju djelovati komplementarno i nadopunjavati jedna drugu, jer ako samo jedna od njih zakaže imamo ubijenu ženu", kazala je Toelle.

"Od policije tražimo da vjeruje pričama žena jer one ne lažu o svojim iskustvima nasilja. Tražimo da se pišu kaznene, a ne samo prekršajne prijave u slučajevima nasilja u obitelji te se žrtvu i počinitelja ne tretira na jednak način", izjavila je Toelle ispred MUP-a gdje su aktivistice transparent sa zahtjevima ostavile ispred ministarstva budući da glasnogovornik MUP-a nije bio tu da ga preuzme.

"Bitno nam je da zahtjeve netko prihvati i da ih ministar uvaži te da na kolegijima niže rangiranim policajcima da uputu kako postupati u slučajevima obiteljskog nasilja", rekla je koordinatorica Autonomne ženske kuće.

Ispred zgrade Ministarstva pravosuđa zahtjeve je preuzela glasnogovornica Vesna Dovranić. Od te je institucije zatraženo da se sudski postupci partnerskog nasilja počnu rješavati hitno kako je to zakonom propisano, a ne u redovnom sudskom postupku, te da se ženu žrtvu zaštiti odvojenim ročištem.

"Zakonska zaštita žena od nasilja je nedostatna i ono malo zaštite što imamo ne primjenjuje se dovoljno često, a kad se primjenjuje onda se to čini na način koji je loš po žrtvu a dobar za počinitelja", ocijenila je Toelle. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 14:39:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh