« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MOŽE SE

AIDS bi mogao nestati za 40 godina?

Lijeka još nema, ali presudna je dostupnost antiretroviralne terapije koja bi kroz sljedećih pet godina trebala spriječiti širenje ove bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

AIDS

,

HIV

,

Južna Afrika

,

siromašne zemlje

,

antiretroviralna terapija

,

ART

,

Brian Williams

Vodeći stručnjaci za AIDS kažu kako će se širenje te bolesti zaustaviti u roku od pet godina, a potpuno će nestati do 2050. godine, i to pomoću lijekova koji se i sada koriste. Cijeli projekt počet će ove godine u južnoj Africi gdje je raširenost HIV-a i AIDS-a najveća, a zatim će se nastaviti i u drugim visokorizičnim područjima.

Voditelj istraživanja je dr. Brian Williams iz južnoafričkog 'Centra za epidemiološko modeliranje i analizu' koji predlaže masovne kontrole i testiranje u svim područjima s visokom raširenošću AIDS-a. Svima koji će biti pozitivni na HIV pružit će se liječenje antiretroviralnom terapijom.

Naime, lijekovi protiv HIV virusa u siromašnim zemljama su dostupni samo trećini zaraženih, zbog čega se bolest i dalje širi, a antiretroviralna terapija (ART) može produžiti život i desetke godina, snižava koncentraciju HIV-a u krvi, a nositelj virusa u manjoj mjeri može širiti virus.

Dr. Williams se nada da će tijekom pet godina uspjeti ''obraditi'' sve zaražene HIV-om. Ako klinička testiranja započnu odmah, svi HIV pozitivni u južnoj Africi mogli bi biti na antiretroviralnom liječenju u roku od pet godina.

Naravno, važna će biti i edukacija, prevencija i informiranje o važnosti korištenja kondoma.

26.04.2010. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh