« Biznis
objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana
BOLT

AI sustav dokazano pomaže u sigurnoj vožnji e-romobila

AI sustav ocjenjivanja korisnika bilježi prijestupe korisnika e-romobila kao što su tandemska - odnosno vožnja u paru

Super ;)
Super ;) (Arhiva)
Više o

e-romobili

,

Bolt

Bolt, najveći pružatelj usluga mikromobilnosti u Europi, objavio je pozitivne rezultate implementacije AI sustavu ocjenjivanja korisnika e-romobila, uvedenom u kolovozu 2023., kako bi dodatno unaprijedio sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu. Tako je tijekom prvih 6 mjeseci od kada je ova sigurnosna značajka postala dostupna u Hrvatskoj zabilježeno na tisuće slučajeva poboljšanja ponašanja korisnika - 10 % manje neopreznih vožnji, 5 % manje proklizavanja te 8 % manje naglog kočenja.

AI sustav ocjenjivanja korisnika bilježi prijestupe korisnika e-romobila kao što su tandemska - odnosno vožnja u paru, često naglo kočenje i proklizavanje, sudare i nepropisno parkiranje te na temelju njih dodjeljuje i zbraja negativne bodove koji utječu na konačnu ocjenu. Evaluacija korisnika e-romobila na Boltovoj platformi tako se provodi u tri koraka. U slučaju previše negativnih bodova korisnik najprije dobiva upozorenje i dodatne edukativne materijale o opasnostima kojima izlažu sebe i druge sudionike u prometu te savjete kako ispraviti svoje ponašanje prilikom korištenja romobila. Ako korisnik e-romobila ponovi prekršaj, slijede ograničenja kao što su smanjenje brzine električnog romobila tijekom sljedećih pet vožnji ili privremeno blokiranje pristupa platformi. Korisnike koji nastave s neopreznom vožnjom i ne mijenjaju svoje navike trajno se suspendira.

„S obzirom na dolazak ljepšeg vremena i češće korištenje e-romobila, želimo naše korisnike još jednom podsjetiti na pravila kojima čuvaju svoju, ali i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu. Osijek se, osim po tome što već 18 mjeseci nije imao nijedan slučaj vandaliziranih romobila, ističe i zato što je svijetli primjer kako se pridržavanjem pravila e-romobile može voziti u svim vremenskim uvjetima. Tako je unatoč tome što je u Osijeku bilo 24 dana s temperaturama ispod ledišta, zabilježen prosječan broj od 213 vožnji po danu zimi, a najviše vožnji po vozilu zabilježeno je u listopadu. Imamo uvjerljive dokaze da edukativni pristup postiže rezultate. Iako takav pristup ne djeluje na sve, uspješni primjeri broje se u tisućama. Također, primijetili smo da su upozorenja u realnom vremenu znatno djelotvornija od bilo kakvih prometnih regulacija ili restrikcija", izjavio je Ivan Begović, Direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju te dodao: „Ne smijemo zaboraviti ni skori početak predsezone i povećanje broja turista u obalnim gradovima kao što je Rijeka, u kojoj je naša usluga također dostupna. Budući da značajan broj turista koristi naše e-romobile, čak 39 % od ukupnog broja korisnika, neprestano radimo i na njihovoj edukaciji. Tako svaki turist koji želi voziti romobil u Hrvatskoj, mora pročitati lokalna pravila korištenja i potvrditi da ih razumije."

Bolt kontinuirano provodi i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj doprinijeti sigurnosti u prometu i odgovornom korištenju e-romobila te promiču skladnu koegzistenciju romobila i ostalih sudionika u prometu. Uz AI sustav ocjenjivanja korisnika e-romobila, Bolt svake godine organizira Dane sigurne vožnje te ulaže znatne napore u edukaciju korisnika o pravilnom korištenju i parkiranju e-romobila, čime potvrđuje svoju predanost razvoju tehnologija i praksi koje doprinose sigurnoj i održivoj urbanoj mobilnosti.

05.03.2024. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh