« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAJEDNO

Afganistanska vojska optužuje talibane da koriste civile kao živi štit

Zapovjednik afganistanskih snaga u operaciji Muštarak tvrdi da talibani na krovove kuća postavljaju žene i djecu i pucaju zaštićeni njima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

talibani

,

Helmand

,

operacija Muštarak

,

operacija Zajedno

,

civili

,

živi štit

,

afganistanska vojska

,

Mardžah

Afganistanska vojska optužila je u srijedu talibane da koriste civile kao ljudski štit kako bi se zaštitili i usporili napredovanje međunarodnih i afganistanskih vojnika uključenih prije pet dana u ofenzivu na jugu Afganistana.

"Uzeli su civile za taoce. Postavljaju žene i djecu na krovove kuća i pucaju zaštićeni civilima'', izjavio je general Mohaidin Gori, zapovjednik afganistanskih snaga u operaciji Muštarak (Zajedno). Ta taktika, kombinirana s postavljanjem bombi kućne izrade u okolici grada Mardže, u pokrajini Helmand, "usporila je napredovanje naših postrojbi", kazao je general Gori.

"Talibanske mine i bojazan od civilnih žrtava otežavaju naše kretanje", kazao je afganistanski general.

"To je jedan od naših velikih problema, koriste civile za zaštitu", kazao je pukovnik Mohamad Sarvar, dužnosnik afganistanske vojne obavještajne službe.

NATO-u kao i afganistanskoj vojsci jedan od prioriteta je smanjenje civilnih žrtava.

Oko 15 tisuća američkih, britanskih i afganistanskih vojnika za vikend je krenulo u najveću ofenzivu protiv glavnog uporišta talibana u južnoj pokrajini Helmandu, kojoj je cilj staviti pod kontrolu afganistanskih vlasti grad Mardžu i pridobiti mjesno stanovništvo početkom procesa obnove.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. Svrha tog poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje u svijetu poznato kao "glavno uzgajalište" opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 12:27:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh