« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HELMAND

Afganistanci i NATO pokreću novu ofenzivu protiv talibana

Ovaj put ofenzivu afganistanskih vojnika i policije te američkih marinaca i vojnika ISAF-a vodit će afganistanske vojne snage

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

Helmand

,

protutalibanska ofenziva

Nekoliko tisuća afganistanskih vojnika i vojnika NATO-a priprema se za operaciju širokih razmjera u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu, uporištu pobune islamističkih ekstremista, koja traje više od osam godina, izvijestilo je u srijedu afganistansko ministarstvo obrane.

Ofenzivu će predvoditi afganistanske snage sigurnosti, izjavio je glasnogovornik ministarstva obrane Mohamad Zahir Azimi, koji je rekao kako će vojne snage biti sastavljene od "afganistanskih vojnika i policije te američkih marinaca i članova međunarodnih vojnih snaga NATO-a". Nije objavljen točan datum početka operacije.

Prethodnu ofenzivu su u istoj regiji, koja je poznata kao jedna od najopasnijih, prošle godine vodili marinci. "Ovaj će put ofenzivu voditi afganistanske vojne snage", rekao je novinarima glasnogovornik NATO-a Eric Tremblay.

Trenutačno je u Afganistanu razmješteno oko 113.000 stranih vojnih snaga koje se, zajedno s afganistanskim vojnicima bore protiv talibana. Tijekom godine ondje bi ih trebalo biti poslano još oko 40.000. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 16:43:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh