« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JOSIPOVIĆ

Afganistan prilika za poslovni uspjeh

Hrvatska već sudjeluje u civilnim naporima za obnovu Afganistana, a ta je zemlja prilika i za poslovni uspjeh hrvatskih gospodarstvenika, izjavio je hrvatski predsjednik

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

Hrvatska

,

Ivo Josipović

,

poslovna suradnja

Josipović, koji boravi u službenom posjetu Afganistanu, razgovarao je o političkom stanju i obnovi osnovnih životnih funkcija zemlje s civilnim predstavnik NATO-a Markom Sedwillom, prenosi Hina. Sedwill je u izjavi za novinare nakon sastanka pozdravio odobreno povećanje hrvatskog kontigenta na 350 vojnika rekavši kako je ono "vrlo značajno i dobrodošlo".

Politička situacija u toj ratom i talibanskom pobunom pogođenoj zemlji, napori u izgradnji civilnih vlasti, pravosuđa, zdravstvenog sustava i obrazovanja bile su glavne teme razgovora Sedwilla i Josipovića, prvog hrvatskog predsjednika koji je posjetio Afganistan i hrvatske vojnike u sastavu međunarodne misije ISAF koju predvodi NATO.

Josipović je novinarima rekao da je Hrvatska sudjelovala u izgradnji i opremi medicinske infrastrukture i školskog sustava, te da u toj zemlji posluje određeni broj hrvatskih gospodarstvenika. "Od 2014. svi će u tu zemlju intenzivno ulagati i osvarivati nove poslove. To je prilika za Hrvatsku i hrvatske gospodarstvenike da ostvare određeni uspjeh", rekao je Josipović.

Hrvatska već sudjeluje u 23 razvojna projekta u Afganistanu vrijedna 1,1 milijun dolara, samostalno i u okviru UN-ova razvojnog programa (UNDP). Neke hrvatske tvrtke već su dobile poslove na izgradnji infrastrukture i cesta u Afganistanu.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je hrvatski kamp Cobra u sklopu kampa Warehouse pod turskim zapovjedništvom u kojem su smješteni vojnici 16. kontigenta iz Hrvatske. Prijavak vrhovnom zapovjedniku predao je operativni časnik kontigenta pukovnik Damir Voš. Posjet Afganistanu Josipović nastavlja u subotu sastankom s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem i posjetom hrvatskim vojnicima u Mazar-i-Sharifu na sjeveru zemlje.

18.02.2011. 21:30:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh