« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SUKOB BEZ KRAJA

Afganistan 2011. postaje još nasilnije mjesto

Tijekom summita krajem studenoga u Lisabonu članice NATO-a su se obvezale da će do kraja 2014. na afganistanske snage prebaciti odgovornost za sigurnost u cijeloj zemlji

Ranjenik u Afganistanu
Ranjenik u Afganistanu (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

nasilje

,

ISAF

Strani vojnici u Afganistanu će sljedeće godine biti suočeni s još više talibanskog nasilja nego 2010., koja je daleko najsmrtonosnija godina za međunarodne snage u devet godina rata, upozorio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik NATO-a.

"Biti ćemo suočeni s još više nasilja sljedeće godine. I dalje će biti sukoba i moramo i dalje vršiti pritisak na talibane", rekao je general Josef Blotz, glasnogovornik ISAF-a na konferenciji za novinare u Kabulu. Dosad su u 2010. u Afganistanu ubijena 692 stranka vojnika. Prošle godine bilo ih je 521. U nedjelju je najmanje šest vojnika NATO-a ubijeno u samoubilačkom napadu automobilom-bombom na vojnu bazu na jugu zemlje.

Tijekom summita krajem studenoga u Lisabonu članice NATO-a su se obvezale da će do kraja 2014. na afganistanske snage prebaciti odgovornost za sigurnost u cijeloj zemlji. Blizu 150.000 stranih vojnika, od kojih su dvije trećine Amerikanci, raspoređeni su u Afganistanu kao podrška afganistanskoj vladi u borbi s pobunjenicima. (hina/metro-portal)

13.12.2010. 12:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh