« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SUMNJA U NEPRISTRANOST?

Afera Spice: Nobilo tražio izuzeće USKOK-ovih tužiteljica

Zahtjev da ih se udalji iz postupka obrana je potkrijepila tvrdnjom da prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice nisu vjerno unosile u zapisnike riječi svjedoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Anto Nobilo

,

afera Spice

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca zatražio je danas, prije formalnog početka suđenja u slučaju Spice, izuzeće USKOK-ovih tužiteljica Tamare Laptoš i Marije Vučko, zbog sumnji u njihovu nepristranost, javlja Hina.

Zahtjev da ih se udalji iz postupka, o čemu treba odlučiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, obrana je potkrijepila tvrdnjom da prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice nisu vjerno unosile u zapisnike sve što su svjedoci zaista rekli.

Tako, primjerice, prilikom ispitivanja svjedoka Dražena Sačera tužiteljice u zapisnik nisu unijele njegove tvrdnje da su optuženi pokušali spriječiti da Podravka postane žrtva "neprijateljskog preuzimanja", kazao je Nobilo.

Obrani je sporno i ispitivanje svjedoka predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića. Dio njegovih riječi je također ispušten pa se iz zapisnika pogrešno moglo zaključiti da su optuženi planirali preuzimanje dionica tuđim novcem u svoju korist, ustvrdio je Nobilo.

Za tog je svjedoka kazao da je imao bolji položaj od vještaka jer su tužiteljice priznavale svaki njegov zaključak, ne pitavši ga pritom odakle mu ta saznanja.

Osim toga, tijekom svjedočenja Vitković se pozivao na "neidentificirane bilješke" koje se ne spominju u zapisniku, a svjedok ih je preuzimao od zamjenice županijskog državnog odvjetnika iz Koprivnice Irme Bagarić, dodao je Nobilo.

Kazao je i da je tužiteljica Laptoš uoči svjedočenja s Vitkovićem telefonom razgovarala čak 60 puta u mjesec dana te da mu je nakon svakog svjedočenja davala zapisnik što nije uobičajeno u tajnoj državnoodvjetničkoj istrazi. "Ne možemo zaključiti ništa drugo nego da su mu zapisnici trebali kako bi znao što je svjedočio i da bi se mogao pripremiti za idući put", ustvrdio je Nobilo.

Zaključio je da sve to ukazuje na nepristranost tužiteljica i da je zahtjev obrane opravdan.

Sudac Siniša Pleše potom je prekinuo raspravu i prije nego što je službeno započela čitanjem optužnice i izjašnjavanjem o krivnji. Novo ročište zakazao je za srijedu, 8. lipnja.

Uz bivšeg potpredsjednika vlade u aferi Spice su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

USKOK ih tereti da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te korpivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

06.06.2011. 11:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh