« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MITO I KORPUCIJA

Afera Daimler: Uhićeni suvlasnici tvrtke IM Metal i jedan inženjer

Uhićne se sumnjiči za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ilustracija)
Više o

uhićenja

,

Marko Vuković

,

Ivan Žapčić

,

vatrogasna vozila

,

afera Daimler

,

IM Metal

,

Tomica Godec

Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, javlja Hina.

U kratkoj izjavi za Hinu Borovec je potvrdio njihova uhićenja, rekavši da ih se sumnjiči za povezanost s aferom Daimler, odnosno davanjem mita za nabavu više od 200 vatrogasnih vozila.

Borovec nije želio reći gdje su uhićeni i koja im se točno kaznena djela stavljaju na teret. Otkrio je tek da je riječ o slučaju koji nije u nadležnosti USKOK-a pa će se voditi po odredbama starog Zakona o kaznenom postupku. Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska.

Hrvatski dio afere odnosio se na nabavku vatrogasnih vozila, a prema pisanju medija isplaćeno je oko četiri milijuna eura mita. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju vatrogasnih vozila isplaćivano od 2003. do 2007. godine

Žapčić i Vuković suvlasnici su tvrtke IM Metal koja je osim u poslu s vatrogasnim vozilima postala poznata i po proizvodnji oružja.

05.04.2011. 13:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh