« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Abraham Lincoln ostaje najbolji predsjednik SAD-a

Bivši američki predsjednik George W. Bush zauzeo je 36. od 43 mjesta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

američki predsjednici

,

Abraham Lincoln

,

George Washington

,

Franklin D. Roosevelt

,

Theodore Roosevelt

,

Harry Truman

,

C-SPAN

,

istraživanje

,

najpopularniji predsjednik

Abraham Lincoln, George Washington, Franklin D. Roosevelt, Theodore Roosevelt i Harry Truman su petorica najboljih američkih predsjednika u povijesti, prema istraživanju koje je među 65 povjesničara provela američka javna televizija C-SPAN, objavljenom u ponedjeljak kada se u SAD slavi Predsjednički dan.

Isti predsjednici zauzeli su pet prvih mjesta i u prvom takvom istraživanju C-SPANa, provedenom 2000. godine, no Washington i F.D. Roosevelt ove su godini zamijenili mjesta.

Bivši američki predsjednik George W. Bush, koji je prije tri tjedna napustio dužnost, nalazi se na 36. mjestu od 43 bivša predsjednika. Od ostalih nedavnih predsjednika, Bill Clinton, koji je 2000. rangiran kao 21. ove je godine napredovao šest mjesta i sad je 15., Ronald Reagan pomaknuo se s 11. na 10. mjesto, George H.W. Bush sa 20. na 18., do je Jimmy Carter pao s 22. na 25. mjesto ljestvice.

Od 10 kategorija ocjenjivanja, predsjednik George W. Bush najgore je prošao u međunarodnim odnosima, gdje je 41., zatim u upravljanju gospodarstvom gdje je 40. Najbolje je rangiran, kao 24., u promicanju jednakih prava za sve, do je 25. u upravljanju krizama, viziji i određivanju programa.

Za usporedbu, Abraham Lincoln, čiju je 200. obljetnicu rođenja Amerika obilježila prošloga tjedna, u svih je 10 kategorija rangiran među prva tri.

"Lincoln nastavlja biti u vrhu u svim kategorijama jer ga se gleda kao utjelovljenje proklamiranih temeljnih vrijednosti: integriteta, umjerenosti, postojanosti u težnji ka časnim ciljevima, poštovanju ljudskih prava i suosjećanju" prof. Edna Green Medford, povjesničarka sa sveučilišta HowardPromjene redosljeda u vrednovanju bivših predsjednika odraz su današnjeg vremena i naših pogleda na prošlost, kazala je  Medford, povjesničarka sa Sveučilišta Howard, jedna od savjetnica u istraživanju.

"Kako sada rangiramo naše predsjednike u velikoj mjeri ovisi od našeg vlastitog vremena. Današnji prioriteti oblikuju pogled na prošlost, bilo to u vanjskoj politici, upravljanju gospodarstvom ili u ljudskim pravima. Rezultati ispitivanja potvrđuju da je povijest u manjoj mjeri slaganje oko činjenica, a više oko predodžbe tko smo mi kao nacija i kako su naši čelnici ojačali ili narušili tu naši sliku o sebi", kazala je prof. Medford.

S tog aspekta je objasnila i primat Abrahama Lincolna, 16. predsjednika SAD-a pod čijim vodstvom je ukinuto ropstvo, uz strahovitu cijenu više od 600.000 mrtvih u Građanskom ratu (1861.-1865.). Lincoln je prvi američki predsjednik ubijen u atentatu, 14. travnja 1865., samo pet dana nakon završetka rata.

One koji su na kraju ljestvice, po njezinim se riječima, doživljava se kao predsjednike koji su iznevjerili sve te vrijednosti.

Kao najgori su predsjednici rangirani James Buchanan, Andrew Johnson, Franklin Pierce, William Henry Harrison i Warren G. Harding.

Istraživanje je provedeno u prosincu i siječnju, a ispitani su rangirali svakog predsjednika ocjenama od jedan (neučinkovit) do 10 (vrlo učinkovit) u 10 kategorija, uključujući i odnose s Kongresom, sposobnost uvjeravanja javnosti i moralni autoritet. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 23:26:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh