« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
NISAM KRIV

Abdulmutalab odbacio optužnicu za pokušaj napada na zrakoplov

Optuženik je na saslušanju bio desetak minuta tijekom kojih je bilo očigledno da trpi bolove od opeklina zadobivenih u neuspjelom napadu

(Getty Images)
Više o

Umar Faruk Abdulmutalab

,

Northwest Airlines

,

terorizam

Nigerijac optužen za pokušaj bombaškog napada na zrakoplov Northwest Airlinesa na letu za Detroit 25. prosinca, u petak se pred američkim sudom izjasnio da "nije kriv" prema svih šest točaka optužnice.

Umar Faruk Abdulmutalab (23), doveden je u sudnicu s lisicama na rukama i zglobovima nogu, izvijestio je CNN. Bilo je očigledno da trpi bolove od opeklina drugog i trećeg stupnja koje je pretrpio za napada, pa ga je sudac pitao uzima li lijekove. Abdulmutalab je odgovorio da uzima sredstva protiv bolova.

Na pitanje razumije li optužbe odgovorio je potvrdno. Odvjetnica Miriam Seifer u njegovo je ime podnijela negativno očitovanje o krivnji. Saslušanje pred sucem Markom Randonom na saveznom sudu u Detroitu trajalo je 10-ak minuta.

U optužnici na sedam stranica, Abdulmutalaba se tereti da je putujući iz Amsterdama za Detroit pokušao uništiti zrakoplov Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade, ubrizgavajući kemikalije u eksploziv skriven u njegovom donjem rublju.

Umjesto detonacije razornog eksploziva PETN, izazvao je njegovo zapaljenje, pri čemu su mu se zapalile hlače i dio sjedala. Putnici su ga svladali i ugasili požar.

Ako mu se dokaže krivnja prema najtežoj od šest točaka optužnice - pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Abdulmutalab je nakon napada pritvoren u zatvoru Milan u Michiganu, a zbog opeklina je liječen u bolnici. Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida Arapskog poluotoka iz Jemena, gdje je Abdulmutalab bio na obuci.

Njegovo pojavljivanje na sudu uslijedilo je dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio poduzimanje niza mjera za povećanje učinkovitosti obavještajnog sustava praćenja terorista i jačanje sigurnosti u zračnim lukama i u zrakoplovima. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 00:10:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh