« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana
SAVJETI

A možda ste dehidrirani?

Potrebno je redovito piti tekućinu i konzumirati hranu koja će vam pomoći da se hidrirate i osvježite

Ne dozvolite da vas se to dogodi
Ne dozvolite da vas se to dogodi (Arhiva)
Više o

voda

,

dehidracija

,

znakovi dehidracije

Dehidracija je stanje koje se javlja kada čovjek izgubi više tekućine nego što je konzumirao, čime poremeti ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama. Razvoj dehidracije može utjecati na fizičko i mentalno blagostanje te uzrokovati probleme poput bubrežnih kamenaca, infekcije mokraćnog sustava i sličnih stanja.

Kako do toga ne bi došlo, pogotovo tijekom vrućih i sparnih ljetnih dana, potrebno je redovito piti tekućinu i konzumirati hranu koja će vam pomoći da se hidrirate i osvježite. Neke od najboljih vrsta voća koje možete konzumirati otkrila nam je nutricionistica Tamara Sorić.

Jednako je važno prepoznati simptome dehidracije na vrijeme, a u nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih. 

Glavobolja: glavobolje uzrokovane dehidracijom javljaju se jer smanjene razine tekućine uzrokuju da se mozak privremeno smanji zbog gubitka tekućine, aktivirajući receptore za bol, prenosi Health Shots.

Suha koža i usne: nedostatak hidracije može dovesti do suhe kože koja se peruta i ispucalih usana, jer tijelo daje prednost vodi za vitalne organe u odnosu na hidrataciju kože.

Suha usta i osjećaj žeđi: suha usta i pojačana žeđ rani su znakovi dehidracije, jer tijelo signalizira da mu je potrebno više tekućine kako bi pravilno funkcioniralo.

Tamna žuta boja urina: tamno žuta ili jantarno obojena mokraća ukazuje na koncentrirane otpadne tvari, što pokazuje da bubrezi štede vodu zbog malog unosa tekućine, prenosi Health Shots.

Umor i vrtoglavica: dehidracija smanjuje volumen krvi, uzrokujući umor i vrtoglavicu dok se tijelo bori da dostavi kisik i hranjive tvari stanicama.

 

05.08.2024. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh