« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NACIONALNA TRAGEDIJA

91 žrtva pomahnitalog ekstremista u Norveškoj

Anders Behring Breivik na Twitteru ostavio je prije dva dana porkuku: "Jedna osoba koja u nešto vjeruje ima snagu 100.000 onih koji imaju samo interes".

Fotografija vijesti
Više o

Anders Behring Breivik

,

teroristički napad u Norveškoj

,

tragedija u Norveškoj

Još uvijek se broje žrtve Andersa Behringa Breivika. Najmanje 91 osoba ubijena je u dvama napadima počinjenima u petak u Oslu i okolici, koje je norveški premijer nazvao nacionalnom tragedijom, prema novim privremenim podatcima što ih je u subotu objavila norveška policija, prenosi Hina.

Najmanje 84 osobe su ubijene u pucnjavi u ljetnom kampu na otoku Utoeyji nadomak Osla i sedam u eksploziji bombe u središtu ministarske četvrti u norveškoj prijestolnici, rekao je policijski načelnik u Oslu, javila je francuska novinska agencija AFP.

"Otok koji je bio raj na zemlji pretvorio se u pakao", rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u subotu, a prenijela britanska agencija Reuters.

"Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera", rekao je premijer nazivajući napade "nacionalnom tragedijom".

Stoltenberg je kazao da ne želi nagađati o motivima napada i dodao: "U usporedbi s drugim zemljama, ne bih rekao da u Norveškoj imamo velikih problema s desnim ekstremizmom. No imali smo neke skupine, pratili smo ih i naša je policija utvrdila da su to neke desne skupine", javlja Reuters.

Norveška policija identificirala je napadača u kampu kao 32-godišnjeg Norvežanina kojeg povezuje i s eksplozijom u Oslu.

Mjesni mediji pišu da je napadač Anders Behring Breivik.

Norveška televizija TV2 objavila je da je policija uhitila napadača koji je visok, plav muškarac povezan s desnim ekstremizmom.

Norveški mediji pišu da je Breivik dva dana ranije otvorio račun na Twitteru, gdje je 17. srpnja ostavio poruku: "Jedna osoba koja u nešto vjeruje ima snagu 100.000 onih koji imaju samo interes".

23.07.2011. 12:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh