« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO!

8 stvari koje radimo, a mogu uzrokovati glavobolju...

...a ni jedna od njih nije mamurluk (unatoč tome što nam je ona posljednja čaša možda zaista bila previše).

Zaista možemo biti alergični na mirise
Zaista možemo biti alergični na mirise (Pexels)
Više o

glavobolja

,

mamurluk

Mamurluk nećemo ni spominjati - to bi ipak bilo malo previše očigledno. Ali zato ćemo se usredotočiti na 9 drugih stvari koje radimo, a mogle bi uzrokovati popriličnu glavobolju.

1. Hrana bogata sulfitima

Dimljena hrana, sirevi i salame (to jest, sve ono najfinije) često su pune sulfita koji mogu uzrokovati glavobolje. Takvu hranu trebalo bi izbjegavati ili konzumirati u minimalnim količinama, kako bi izbjegli neke od dugoročnijih posljedica, poput povišenog kolesterola.

2. Premalo vode

Dehidrirati možemo čak i ako cijeli dan sjedimo za stolom, a glavobolja će u tom slučaju biti tek prvi od simptoma koji će nas zadesiti. Uvijek držite bocu vode kraj sebe i ne zaboravite ju napuniti po potrebi.

3. Škiljenje

Škiljite? Kada ste posljednji puta provjerili vid? Škiljenje izaziva napetost u predjelu očiju i čela, a to dovodi do - pogađate - glavobolje.

4. Dugotrajno gledanje u ekran

Dugotrajno gledanje u ekran umara oči, a time i glavu zbog čega bi se svakih sat vremena trebala uzeti kratka pauza od posla koji obavljate. Još je opasnije ako je ekran jedini izvor svjetla u mračnoj sobi.

5. Stres

Stres sam po sebi nije uzrok glavobolja. Nju uzrokuju posljedice stresa: manjak sna, loša prehrana, anksiozost...Zbog toga bismo trebali pronaći način kako da umanjimo stres. Vježbanje ili meditacija dva su dobra načina. 

6. Tablete za kontracepciju

Ako ste promijenili vrstu tableta za kontracepciju koje koristite, možda je došlo do hormonalnih promjena koje uzrokuju glavobolje. O tome možete porazgovarati s vašim ginekologom.

7. Prešvrsto svezana kosa

Da, i to je moguće. Ako nosite čvrsto stegnuti konjski rep ili pletenicu, zatežete skalp i stvarate dodatan pritisak na tjemenu što može rezultirati glavoboljama.

8. Preintenzivni mirisi

Miris benzina, dim cigarete, ili prejaka aroma parfema. Sve to mogu biti mirisi na koje ste osjetljivi i koji vam izazivaju glavobolju. Na mjestu na kojem boravite, držite eterično ulje lavande ili metvice - oba imaju umirujuća svojstva. 

Piše: Andrea Holi
02.11.2017. 16:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh