« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
NOVOSTI

8 GB RAM-a u pametnim telefonima: od viška glava ne boli

Kada je iPhone 5 dobio 1 GB RAM-a, Android modeli imali su već 2 GB, a potom je u samo tri godine kapacitet radne memorije na 6 GB, iako je prag bio 3, odnosno 4 GB

Nekad je bilo...
Nekad je bilo... (Arhiva)
Više o

pametni telefoni

,

memorija

Utrka u parametrima među proizvođačima pametnih telefona se nastavlja. Nakon što je Qualcomm u Snapdragon platformu dodao podršku za 8 GB RAM-a tako je vrijeme za ovaj visok memorijski kapacitet stigao ranije nego što smo očekivali. Trebali nam?

8 GB RAM-a za mnoge je potpuno nepotrebno.  Davne 2007. godine iPhone je imao 128 MB RAM-a, a HTC G1, prvi pokretan Android sustavom 192 MB. Složit ćemo se svi da nije bilo neke velike razlike. Potom je udaljenost postajala sve veća. Kada je iPhone 5 dobio 1 GB RAM-a, Android modeli imali su već 2 GB. Potom je u samo tri godine kapacitet radne memorije na 6 GB, iako je prag bio 3, odnosno 4 GB.

Kada smo dobili ARM Cortex-A53 i Cortex-A57 arhitekturu jezgri za procesore, sustav je još uvijek zaglavio na 32-bita, pa je tako 3 GB bila granica. Nakon što je Android 5.0 inačica sustava donijela podršku za 64-bitnu eru, uređaji su radili sasvim optimalno s 4 GB RAM-a.

Više pročitajte na portalu Preporučamo.com

04.07.2017. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh