« Seks
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
O DA...

7 razloga zašto ljudi varaju

Psiholozi su pronašli 7 glavnih razloga za prevaru, pročitajte i recite nam - slažete li se s njima?

Zašto se prekidaju veze?
Zašto se prekidaju veze? (Pixabay)
Više o

prevara

,

nevjera

Što je to što će osobu potaknuti na prevaru? U časopisu Journal of Sex Research nedavno je objavljeno 7 glavnih razloga za upuštanje u izvanbračnu avanturu.

Tim američkih znanstvenika ispitao je 495 odraslih osoba od otprilike 20 godina, a svaki od ispitanih morao je odgovoriti na pitanje o tome je li i zašto prevario partnera. Evo koje su razloge naveli:

1. Nema više ljubavi
Ovo je ujedno i glavni razlog koji su naveli istpitani, njih čak 77%. No iz njihovih je odgovora isto tako psiholozima bilo lako iščitati kako vjeruju u to da njihov partner više ne gaji emocije prema njima, a ne samo da su sami prestali biti zaljubljeni.

2. Žele više seksualnih partnera
Izgleda da smo sličniji životinjama nego što mislimo, ako je suditi prema ovome pitanju. Druga najčešća trvrdnja o tome što potiče prevaru je želja za više seksualnih partnera.
U tom aspektu, češće se radi o osobama koje imaju toliku želju za promjenom partnera da to dominira svakom njihovom vezom, i ne ovisi o ponašanju partnera. Takvim osobama najčešće nije stalo do veze, niti se kaju zbog toga što su odlučili zadovoljstvo potražiti negdje drugdje.

3. Premalo uložene pažnje i truda
41% ispitanih tvrdilo je da je prevarilo partnera jer nisu osjećali potrebu da ulažu u boljitak veze.

4. Našli su se u pogodnoj situaciji
"Bila/bio sam pijan/a", jedna je od najstarijih i najpoznatijih isprika, a time se pokušavalo opravdati njih 70%.

5. Želja za povećanjem samopouzdanja
50% ispitanih navodi da je njihov razlog manjak samopouzdanja i želja da povećaju svoju "popularnost". Kao da smo ponovno u srednjoj školi...

6. Ljutnja
Da, u 43% slučajeva, ispitanici su kao razlog naveli prevaru potaknutu bijesom i ljutnjom. Ili su se željeli osvetiti partneru koji je već prevario njih, ili su nečim drugim potaknutu ljutnju odlučili ublažiti u naručju ljubavnika.

7. Seks zbog seksa
Oko jedne trećine sudionika prevarilo je jednostavno zato jer su se u tom trenutku željeli seksati - žalosno, zar ne?

Naravno, većina njih koji su naveli takav razlog bili su muškarci. Žene su, s druge strane, češće varale kada bi u vezi bile ignorirane.

Piše: Andrea Holi
24.01.2018. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh