« Seks
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

7 metoda kontracepcije koje nisu pilule

Muška lijenost je u ovim krajevima već legendarna po tom pitanju, pa je jedna od najčešćih metoda kontracepcije - pilule, no ima toga napretek...

Siguran seks na prvom mjestu
Siguran seks na prvom mjestu (Arhiva)
Više o

kondomi

,

kontracepcija

Siguran seks nema alternative, pogotovo kad ne spadate u one koji su našli osobu svog života i ne pada im ni na kraj pameti seksati se s drugima. Muška lijenost je u ovim krajevima već legendarna po tom pitanju, pa je jedna od najčešćih metoda kontracepcije - pilule.

No, ako vam se baš i ne igra s hormonima i mogućim posljedicama, evo 7 metoda kontracepcije koje možete koristiti:

Dijafragma - plitka, kupolasto oblikovana čašica koja se stavlja u vagini da blokira cerviks. Koristi se uz spermicid, koji uzrokuju da se sperma prestane kretati, pa ne mogu doći u dodir s jajnim stanicama. Žene koji koriste dijafragme mogu doživjeti infekcije mokraćnog sustava i vaginalni nadražaj. Potonja nuspojava može se pripisati materijalu od kojeg je napravljena dijafragma ili spermicid koji se koristi uz nju.

Intrauterinski uređaji (IUD) - mogu biti hormonalni ili ne-hormonalni. Hormonski IUD zadebljava sluznicu cerviksa i smanjuje ovulaciju, dok ne-hormonski IUD proizvodi upalni odgovor u maternici koji je toksičan za spermu. Dobar su izbor kontracepcije ako želite dugoročnu i učinkovitu metodu kontrole rađanja, i izbjeći rizike i nuspojave kontracepcijskih hormona.

Kondomi - valjda već znate, to je oblik kontracepcije koji sprječava  da sperma dođe u dodir s jajnim stanicama. Muški kondomi su omotači koji se postavljaju preko penisa, a ženski kondomi su vrećice s prstenima na svakom kraju. Kondomi su često izrađeni od lateksa, što može izazvati alergiju. Dostupni su alternativni kondomi koji su načinjeni od poliuretana ili janjeće kože.

Kontracepcijske injekcije - mogu suzbiti ovulaciju i zadebljati sluznicu cerviksa kako bi se smanjile šanse da sperma dopre do jajnih stanica. Ove injekcije također mogu imati slične nuspojave kao kontracepcijska pilula. Pored toga, ponekad može doći do gubitaka mineralne gustoće kostiju, što povećava rizik za osteoporozu i frakturu kosti. 

Kontracepcijski implantati - mala plastična 'šipka' ugrađuje se u gornji dio ruke i oslobađa hormon za zgušnjavanje sluznice vrata maternice i suzbijanje ovulacije. Ponekad mogu uzrokovati bolove u trbuhu ili leđima ili povećati rizik od cista jajnika.

Vazektomija - kirurški postupak muške sterilizacije pri čemu se cijevi, koje prenose spermu iz testisa do penisa, blokiraju ili režu. Potencijalne komplikacije postupka vazektomije uključuju infekciju, hematom, modrice i formiranje spermija granuloma - grudice koje se razvijaju u tkivu koja okružuje mjesto gdje se sperma istjecala.

Vaginalni prsten - plastični prsten  koji oslobađa hormone za suzbijanje ovulacije i stavlja se u vaginu. Može imati slične nuspojave kao kontracepcijske pilule, uključujući krvarenje između menstruacija, glavobolju i smanjenje libida.

18.01.2018. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh