« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana
SAVJETI

7 ljekovitih začina

Začini su zapravo ljekoviti i mogu nam ublažiti cijeli niz tegoba ako ih ispravno koristimo

Začini nisu tu samo da bi jela bila ukusnija
Začini nisu tu samo da bi jela bila ukusnija (Arhiva)
Više o

začini

,

ljekovitost

,

cimet

,

đumbir

,

kadulja

,

kajenski papar

,

kurkuma

,

paprena metvica

,

sveti bosiljak

Začini čine naša jela ukusnijima i svaka domaćica ima neki svoj, omiljeni koji dodaje u najbolja jela koja kuha... no osim toga, začini su zapravo ljekoviti i mogu nam ublažiti cijeli niz tegoba ako ih ispravno koristimo.

Stoga, evo ljekovitih učinaka 7 najpopularnijih začina koji će vas oduševiti.

Cimet . popularan začin koji sadrži spoj cinamaldehid koji je odgovoran za ljekovita svojstva cimeta. Cimet ima snažno antioksidativno djelovanje, pomaže u borbi protiv upala i pokazalo se da snižava kolesterol i trigliceride u krvi. Najbolje rezultate ima u snižavanju razine šećera u krvi. Učinkovita doza je obično 0.5 - 2 čajne žličice cimeta dnevno, ili 1-6 grama.

Đumbir - studije su pokazale da jedan gram đumbira može uspješno liječiti mučninu. To uključuje mučninu uzrokovanu jutarnjim mučninama u trudnoći, kemoterapijom i morskom bolešću. Čini se da đumbir ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći kod smanjenja boli. Jedna studija provedena na ljudima s povećanim rizikom od raka debelog crijeva pokazala je da dva grama ekstrakta đumbira dnevno smanjuje markere za upalu debelog crijeva, na isti način kao aspirin. Druga istraživanja pokazala su da mješavina đumbira, cimeta, tršlje i ulja sezama smanjuje bol i ukočenost kod osoba s osteoartritisom. 

Kadulja - dobila je ime od latinske riječi salvere, što znači "spasiti". Poznata je zbog svojih ljekovitih svojstava još od srednjeg vijeka, a čak se koristila i za sprječavanje kuge. Sadašnja istraživanja pokazuju da bi kadulja mogla poboljšati funkciju mozga i pamćenje, osobito kod ljudi s Alzheimerovom bolešću. Alzheimerova bolest popraćena je padom razine acetilkolina, kemijskog glasnika u mozgu, a kadulja inhibira raspad acetilkolina. Druge studije pokazale su da kadulja može poboljšati funkciju pamćenja kod zdravih ljudi, neovisno o godinama.

Kajenski papar - koristi se za pripremanje pikantnih jela. Sadrži kapsaicin, koji dokazano smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masnoća. Iz tog razloga, čest je sastojak mnogih komercijalnih dodataka za mršavljenje. Jedna studija otkrila je da dodavanje jednog grama kajenskog papra u obroke smanjuje apetit i povećava sagorijevanje masnoća kod ljudi koji nisu redovito konzumirali papričice.  Neke studije na životinjama također su pronašle da je kapsaicin dobra pomoć u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak pluća, jetre i raka prostate.

Kurkuma - začin koji daje curryju žutu boju. Sadrži nekoliko spojeva s ljekovitim svojstvima, od kojih je najznačajniji kurkumin. Kurkumin je izuzetno snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv oksidativnih oštećenja i jačanja antioksidacijskih enzima. To je važno jer se vjeruje da je oksidacijsko oštećenje jedan od ključnih mehanizama starenja i mnogih bolesti. Kurkumin također djeluje protuupalno,njegova učinkovitost se čak može usporediti s nekim protuupalnim lijekovima. S obzirom da dugotrajna, niska razina upale igra važnu ulogu u gotovo svakoj kroničnoj bolesti u zapadnoj Europi, nije neobično vidjeti da je kurkumin povezan s različitim zdravstvenim prednostima. Studije sugeriraju da može poboljšati funkciju mozga, boriti se protiv Alzheimerove bolesti, smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka...

Paprena metvica - kao i kod mnogih biljaka, uljna komponenta sadrži sastojke odgovorne za zdravstvene učinke. Mnoge su studije pokazale da ulje paprene metvice može ublažiti bolove kod sindroma razdražljivog crijeva. Čini se da opušta glatke mišiće u debelom crijevu, što ublažava bol tijekom rada crijeva. Postoje i neke studije koje pokazuju da paprena metvica u aromaterapiji pomaže u borbi protiv mučnine.

Sveti bosiljak - nemojte ga miješati s običnim bosiljakom. Istraživanja pokazuju da sveti bosiljak može spriječiti rast bakterija, gljivica i plijesni. Jedna je mala studija također otkrila da može pojačati funkciju imunološkog sustava povećanjem određenih imunoloških stanica u krvi. Sveti bosiljak povezan je i sa smanjenjem razine šećera u krvi prije i poslije jela, kao i liječenje anksioznosti i anksioznosti povezane s depresijom.

12.06.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh