« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ABRAKADABRA

6 zabluda o vješticama

Postoje mnoge tvrdnje o Wicca religiji koje su netočne ili jednostavno izmišljene

Vještica
Vještica (Shutterstock)
Više o

vještice

,

magija

,

Marielle Patelli

,

bread pudding

Ako razmišljte o tome da postanete vještac ili vještica, pogledajte što o njima nije istina.

1. Vještice su zle - negativne konotacije o čarobnjaštvu dovele su do toga se sljedbenici prestanu nazivati vješticama i koriste termin Wicca. Wicca je suprotnost negativnoj, štetnoj magiji te ne potiče ljude da si nanose štetu, bilo fizički ili emocionalno. Sljedbenici Wicce vjeruju u etički kodeks po imenu "Trostruki zakon", koji navodi da štogod osoba zaželjela nekom drugom, vratit će joj se još trostruko više.

2. Wicca je drevna religija - premda je bazirana na drevnim vjerovanjima, uključujući aspekte paganizma i spiritualnosti vezane uz prirodu, Wiccu je zapravo osnovao antropolog Geral Gardner u ranim 1950-tima. Wicca je nova religija koja kombinira preživjele narodne tradicije s modernim elementima. Bazirana je na poganskim običajima Zapadne Europe te ritualima koji su se izvodili stoljećima - prije, za vrijeme i nakon vremena Isusa - poput poštovanja prirode, proučavanja godišnjih doba, proslave žetve, te magije.

3. Wicca nije prava religija - američka vlada priznala je Wiccu kao službenu religiju, a proslava Wiccanskih praznika varira od države do države. Npr. Ured za obrazovanje New Jerseya priznaje osam Wiccanskih praznika (uključujući Mabon, kojim se obilježava početak jeseni) te je djeci sljedbenika Wicce dopušteno da tih dana ne pohađaju školu.

4. Wicca štuje vraga - iako ih se često mješa sa Sotonistima, sljedbenici Wicce ne vjeruju u vraga. Koncept vraga i pakla dio je kršćanske teologije i nikad nije postojao u Wicca religiji. Wicca također ne vjeruje u jednog svemogućeg Boga, već u mnogo bogova i božica. Ovo ju stavlja u istu kategoriju s Hinduizmom kao politeističku religiju.

5. Wicca žrtvuje životinje - s obzirom da se radi o religiji usmjerenoj na prirodu, sljedbenike se potiče da poštuju sva živa bića. Wicca sljedbenici prinose žrtve ili ponude svojim odabranim božanstvima, ali obično se radi o kruhu, voću, vinu ili cvijeću. "Vještice vole životinje. Nikad im neće nauditi ili ih ubiti tijekom svojih rituala i obreda magije. Krvna žrtva protivna je našem zakonu", stoji u "Wicca priručniku".

6. Wicca ima crnu Bibliju - ne postoji Biblija za sljedbenike Wicce. Postoji tzv. "Knjiga sjena" koju mogu sami napraviti, ili je naslijediti od učitelja, no takva knjiga služi samo kao referenca ili neka vrsta dnevnika. U knjigu se bilježe informacije koje se smatraju korisnima za prakticiranje vjere, poput mitova, obreda, čarolija, molitvi, znanosti o biljnim pripravcima, osobne zabilješke o snovima itd. Nije pravilo da svi sljedbenici Wicce moraju imati ovakvu knjigu.

23.09.2010. 21:35:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh