« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

6 savjeta za produženje života

Eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljudi

Započnite na vrijeme ...
Započnite na vrijeme ... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

dugovječnost

,

loše navike

Dugovječnost je svima nama negdje na pameti, doduše bitno manje kad smo mladi, no s godinama raste svjesnost da nas jednoga dana više neće biti na Zemlji, pa se naglo krenemo truditi odgoditi taj dan što je duže moguće.

Naravno, do tada mislimo da smo besmrtni i ne pazimo baš što radimo, a znanstvenici londonskog Imperial Collegea izračunali su da bi eliminacija ili smanjenje šest čimbenika rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgodu prerane smrti 37 milijuna ljudi, prema članku objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Cilj bi se postigao smanjenjem potrošnje duhana najmanje za trećinu, smanjenjem unosa alkohola za 10 posto, smanjenjem unosa soli za 30 posto, smanjenjem broja oboljelih od povišenog krvnog tlaka za 25 posto i zaustavljenjem porasta broja pretilih ili oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 milijuna osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milijun ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najutjecajniji elementi za životni vijek su duhan i visoki tlak koji je bitan čimbenik za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati lijekovima, ali i tjelovježbom i smanjenjem konzumacije soli.

Glavni autor istraživanja primarijus Majid Ezzati precizira da bi stanovništvo s niskim i srednjim primanjima imalo najviše koristi od tih nastojanja i u toj skupini 31 milijun bi izbjegao preranu smrt.

Prema tom stručnjaku za zdravlje, prehranu i okoliš zdraviji život omogućio bi nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i kroničnih bolesti dišnih puteva, smanjenje broja smrti od raka pluća i želuca i promjenu tendencije smrtnosti povezane s dijabetesom.

17.11.2016. 13:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh