« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
SAVJETI

6 najzdravijih sjemenki i orašastih plodova

Bogate esencijalnim masnim kiselinama, vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, ove namirnice mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, smanjiti upalu i podržati zdravu razinu kolesterola

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

sjemenke

,

orašasti plodovi

,

metaboličko zdravlje

Orašasti plodovi i sjemenke nutritivne su namirnice koje mogu značajno utjecati na zdravlje metabolizma. Bogate esencijalnim masnim kiselinama, vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, ove namirnice mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, smanjiti upalu i podržati zdravu razinu kolesterola.

Često uključivanje u prehranu može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, povećanju razine energije i poboljšanju ukupne metaboličke funkcije, što ih čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Nutricionistica Varsha Khatri i liječnik James Hook otkrili su neke od najboljih opcija.

Bademi - bademi mogu uvelike poboljšati metaboličko zdravlje zbog hranjivih tvari koje sadrže. Imaju puno zdravih mononezasićenih masnoća koje mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti, prenosi SheFinds.

Chia sjemenke - kao i orasi, chia sjemenke također sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva, a mogu poboljšati zdravlje srca i podržati metaboličke procese. "Chia sjemenke apsorbiraju vodu, stoga proširuju želudac i čine da se čovjek osjeća zadovoljno. To je korisno za kontrolu apetita i sprječava prejedanje. Omega-3 masne kiseline, sadržane u chia sjemenkama, čine ih protuupalnim, čime promiču opće zdravo metabolizam", objašnjava nutricionistica.

Lanene sjemenke - ove sitne sjemenke pune su vlakana koja pomažu probavi i stabiliziraju razinu šećera u krvi, smanjujući rizik od skokova inzulina. Sjemenke lana također su vrhunski izvor biljnih omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalne učinke, a mogu podržati zdravlje srca i poboljšati brzinu metabolizma.

Orasi - orasi pružaju dobru količinu proteina i vlakana te pomažu u održavanju sitosti i stabiliziraju razinu šećera u krvi, sprječavajući skokove koji mogu dovesti do inzulinske rezistencije. Kharti napominje da orasi imaju "značajne količine alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masti. Ova hranjiva tvar neophodna je za funkcije metabolizma i zdravlje mozga. Polifenoli, koji se nalaze u orasima, također imaju protuupalne učinke koji su korisni za metaboličko blagostanje".

Pistacije - pistacije su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina B, magnezija i kalija, koji imaju važnu ulogu u proizvodnji energije i metaboličkim procesima. Hook objašnjava da su pistacije "učinkovite u kontroli tjelesne težine i poboljšanju metabolizma. Sadrže zdrave masnoće, vlakna i dovoljno proteina. U njima možete uživati kao u međuobroku ili ih dodati drugim obrocima."

Sjemenke bundeve - sjemenke bundeve sadrže esencijalne minerale poput magnezija, cinka i željeza. Važne su za proizvodnju energije, imunološku funkciju i cjelokupno metaboličko zdravlje.

Sve u svemu, grickajte te stvari, a ne sendviče i kruh iz pekare...

22.07.2024. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh