« Film
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SEKS I NASILJE

6 najkontroverznijih filmova našeg vremena

VIDEO - Filmovi s eksplicitnim scenama seksa i nasilja koji su izazvali zgražanje i zaradili zabrane

Horor
Horor (Shutterstock)
Više o

seks

,

nasilje

,

Monty Python

,

film Pasija

,

filmovi

,

Natural Born Killers

Jedan dio publike tvrdi da se radi o remek djelima, dok ih drugi smatraju jeftinim smećem. Kontroverzni filmovi skupljaju kritike koje međusobno stoje u potpunoj suprotnosti, potiču diskusije, izazivaju ugražanje i cenzure.

1. Natural Born Killers
Kada je film Olivera Stonea 1994. stigao u kina stekao je epitet "najbrutalnijeg filma svih vremena", a uskoro ga se smatralo odgovornim za krvave samoubilačke napade u SAD-u. Film prati mladi par koji putuje Amerikom i iza sebe ostavlja krvavi trag. Ubojice iz stvarnog života Stonea su optuživali da ih je filmom potaknuo na zločine, ali redatelj zbog nedostatka dokaza nikada nije kažnjen. Kritičari mu najviše zamjeraju prikaz glavnih protagonista koji ubijanjem postaju uspješni i slavni. Drugi pak smatraju da je Stone filmom na najbolji način odgovorio senzacionalističkim medijima.


2. Kids
Film kroz 90 minuta prikazuje seks, drogiranje i opijanje mladih. Glavni lik Telly ima neobičan hobi - spava s mladim ženama koje prije njega nisu imale seksualne odnose. Život mu se zakomplicira kada mu na vrata pokuca Jenny, djevojka koja nakon svog "prvog puta" saznaje da je zaražena virusom HIV. Film je izašao 1995. i izazvao brojne prosvjede, prije svega zbog scena u kojima se protagonisti seksaju i drogiraju.

3. Irreversible
Radnja francuskog filma iz 2002., u kojem se glavni lik Alex pokušava osvetiti za silovanje svoje supruge, odvija se s kraja prema početku. Premijerno je prikazan u Cannesu, a neki kritičari su dvoranu navodno napustili već nakon nekoliko uvodnih minuta zbog eksplicitnih scena nasilja. Najkontroverzniji dio filma je središnji dio u kojem gledatelji 10 minuta bez prestanka svjedoče brutalnom silovanju.

4. Pasija
Religiozne teme redovito same po sebi potiču različita stajališta i diskusije. Noviji primjer je Pasija Mela Gibsona iz 2004. kojeg je američki magazin "Entertainment Weekly" proglasio "najkontroverznijim filmom svih vremena". Razlog je nasilje u filmu kojeg neki smatraju perverznim, a drugi realističnim. Gibson je podršku dobio i od nekih crkvenih skupina, iako je većina gledatelje pozvala na bojkot. Filmu se ujedno predbacuje antisemitizam.

5. Funny Games
Redatelj Michael Haneke u filmu nasilje prikazuje kao igru. Dvojica mladića se zabavljaju tako da premlaćuju svoje žrtve do smrti. Original je izašao 1997., a remake "Funny Games U.S." je deset godina kasnije izazvao gotovo podjednako zgražanje.

6. Monty Python: Život Briana
Britanska komedija dotaknula je osjetljivu temu - Brian se rodio u isto vrijeme kao Isus, a život mu jako nalikuje na onaj od Mesije. Crkveni duhovi su se naravno odmah uznemirili i tražili zabrane prikazivanja (djelomično uspješno), dok su tvorci naglašavali da se film ne ruga Bogu i vjeri nego samo prikazuje crkveno licemjerje.

20.12.2010. 16:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tommy0412
    13.08.2012. 01:39
    zanimljiva lista! :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh