« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
GRČKA KRIZA

6 milijardi eura do kraja mjeseca za spas Grčke

EU i MMF odlučili hitno deblokirati dio od predviđenih 12 milijardi eura dodatne pomoći za posrnulu grčku ekonomiju

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

MMF

,

Grčka

,

grčka kriza

Grčkoj bi moglo do početka sedmog mjeseca biti deblokirano oko 6 milijardi eura kako bi se održala na životu, daje se naslutiti iz izjave belgijskog ministra financija, prenosi Hina.

Prioritet je u ovom trenutku "pronači kratkoročni izvor financiranja" Grčke, ocijenio je ministar Reynders stigavši na sastanak s kolegama iz eurozone u Luxembourgu.

"Postoje kapaciteti financiranja u MMF-u, kapaciteti u EU-u za pronalaženje malo manje od šest milijardi potrebnih eura do početka mjeseca srpnja", dodao je on.

Grčkoj je u svibnju 2010. obećano približno 110 milijardi eura kao posudba na tri godine. Pri svakoj uplati ispituje se proračunsko stanje zemlje kako bi se provjerilo poštuje li vlada svoje obveze oko reforma.

Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja su pristali povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije.

Sljedeći obrok od 12 milijardi eura ukupno (8,7 milijardi od EU i 3,3 milijardi od MMF-a) trebalo bi se načelno isplatiti u srpnju. Ateni novac treba kako bi se izbjegao bankrot. MMF pak sa svoje strane želi jamstva o skorašnjoj solventnosti zemlje prije nego deblokira svoj dio.

19.06.2011. 22:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh