« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

6 blagodati cimeta koje trebate znati

Cimet ima i značajne koristi za zdravlje, a pošto je najkorišteniji začin diljem svijeta, dobre su vijesti kod čega sve može pomoći

Čudesni cimet nije samo začin
Čudesni cimet nije samo začin (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

cimet

,

blagodati

Cimet je jedan od onih začina koje svi obožavamo samo u nekim kombinacijama, jer se njegov egzotičan okus i miris uklapa samo u ona jela i kolače koje smo kušali kao mali i zavoljeli ih.

No, cimet se osim u kuhinji koristi i u liječenju i prevenciji raznih bolesti širom svijeta već stotinama godinama, pa nije loše znati koje su to blagodati za zdravlje koje pruža cimet.

Alzheimerova bolest - cimet se pokazao obećavajućim u prevenciji i smanjenju amiloidna vlakana identificiranih kao jednim od čimbenika koji uzrokuju demenciju. Jedenje začina može čak dovesti poboljšanje kod ljudi koji su već pogođeni bolešću.

Dijabetes - šećerna bolest tipa 2 u stalnom je porastu u proteklih nekoliko desetljeća, vjerojatno zbog populacije koja stari, a i zbog porasta pretilosti. Kineski istraživanje pokazalo je da su dijabetičari koji su dobili cimet kao dnevni dodatak u roku od tri mjeseca imali smanjenju razinu glukoze u krvi, kao i značajno smanjenje triglicerida u krvi.

Gljivične i bakterijske infekcije - listerioza i salmonela prenose se većinom preko hrane i mogu biti vrlo opasne kad nisu pod kontrolom. Cinamaldehid učinkovito može spriječiti bakterije i pomaže kod karijesa i neugodnog zadaha iz usta.

Rak - cimet je značajan izvor cinamaldehida, spoja koji je je u nekoliko istraživanja potvrdio antikancerogena svojstva, posebno kod karcinoma pluća, debelog crijeva i dojke. Istraživanje iz 2015. provedeno na University Arizona, otkrilo je da cinamaldehid potiskuje metastaze raka debelog crijeva kroz inhibiranje upalnih odgovora koji pomažu ćelijama raka da rastu. 

Veći potencijal za učenje - istraživači su miševe hranili cimetom i utvrdili su da su onda sposobniji naučiti nove vještine. Dodavanje začina u prehranu može biti novi način kako pomoći osobama s teškoćama u učenju.

Pomoć kod mršavljenja - postoje neki dokazi koji upućuju na povezanost konzumiranja cimeta i ubrzanja metabolizma. Brži metabolizam brže troši kalorije i povećava energiju. Dodavanje cimeta umjesto šećera u hranu, pomaže kod mršavljenja i smanjuje broj kalorija koje unosite.

Stoga, bilo bi vrijeme da ga počnete koristiti i izvan štrudli s jabukama ...

21.02.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh