« Svijet
objavljeno prije 13 godina
BERLINSKI ZID

50. obljetnica velike laži: Nitko nema namjeru graditi zid u Berlinu

Čelnik komunističke Istočne Njemačke laž je izgovorio samo dva mjeseca prije početka gradnje Berlinskog zida

Berlinski zid
Berlinski zid (Getty Images)
Više o

laži

,

Berlinski zid

Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit otkrio je prvu od 24 povijesne fotografije velikog formata kojima Berlin obilježava 50. godišnjicu gradnje Berlinskog zida, prenosi Hina. Dan početka gradnje Zida nazvao je "danom sramote i danom žalovanja". "Mnogi su izgubili živote, obitelji i prijateljstva su rastrgani, poslovi su nasilno prekinuti", rekao je.

U srijedu je bila godišnjica zloglasne konferencije za tisak Waltera Ulbrichta, čelnika komunističke Istočne Njemačke. On je 15. lipnja 1961. novinarima u istočnom Berlinu rekao da "nitko nema namjeru graditi zid" a njegove su riječi simbolizirale prozirne laži i prijevare Demokratske Republike Njemačke (DDR). Samo dva mjeseca nakon što je Ulbricht obećao da se zid neće graditi vlada DDR-a zatvorila je granicu sa Zapadom i počela gradnju Berlinskog zida 13. kolovoza 1961. godine.

Zapadni Berlin opasan je zidom dugim 155 kilometra, a 136 osoba je poginulo pokušavajući prijeći zid. Na ceremoniji kojom se obilježio dan Ulbrichtove izjave njemački ministar financija Wolfgang Shauble je rekao da "nije bez razloga što je vjerodostojnost političara stalna tema naših rasprava i danas".

Idućih mjeseci Berlin planira održavanje izložbi, okruglih stolova i realizaciju umjetničkih projekata u spomen na razdoblje kada je grad bio podijeljen na dva dijela.

15.06.2011. 21:11:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh