« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

5 učinkovitih načina da se riješite ljutnje

Obično nas obuzme u trenu, reagiramo naglo i ishitreno, a shvatimo što smo napravili tek nakon što je sve gotovo

Kad su stvari van naše kontrole...
Kad su stvari van naše kontrole... (Pexels)
Više o

ljutnja

,

bijes

Bijes je emocija koja i nije pretjerano produktivna, baš kao i ljutnja - obično nas obuzme u trenu, reagiramo naglo i ishitreno, a shvatimo što smo napravili tek nakon što je sve gotovo.

Upravo iz tog razloga vrijedi naučiti kontrolirati svoje osjećaje, pa sljedeći put kad vas obuzme bijes, pokušajte slijediti ove savjete:

Dišite duboko  - kada smo uzrujani počinjemo plitko i ubrzano disati, a to je posljednje što nam u tom trenutku treba. Najbolje što možemo učiniti je duboko udahnuti pa istu stvar ponoviti još nekoliko puta. Zatvorite oči i pratite svoj dah, udišite polagano i duboko i isto tako izdišite. Ubrzo ćete se smiriti i moći situaciju racionalnije sagledati.

Na ljutnju odgovorite humorom - moći se šaliti u kritičnom trenutku pravi je blagoslov. Humor nam pomaže da sagledamo situaciju iz druge perspektive, da iskoračimo iz vrtloga emocija i budemo objektivni promatrač nte na taj način pronađemo najbolje rješenje. Ne doživljavajući sebe i život prezbiljno imamo priliku uvidjetii da su nerijetko nevažne stvari one oko kojih radio problem.

Prepoznajte okidače - ako se često ljutite obratite pažnju na to što izaziva takve osjećaje kod vas. Ako su to prometne gužve u koje upadate svaki dan kada se vraćate s posla, pronađite alternativni pravac ili počnite odlaziti na posao ranije i ranije se vraćati kući. Ako ne možete otkriti izvor ljutnje, sjetite se iduću put kada se naljutite obratiti pozornost što je pošlo po krivu.

Promijenite okružje - uzmite vremena za sebe. Prošetajte, budite malo sami, ispušite se. Vidjet ćete da će situacija izgledati puno drugačija za sat vremena. 

Verbalizirajte ljutnju - ispadima bijesa nećete ništa konstruktivno napraviti, no to ne znači da ljutnju trebate držati u sebi. Nazovite prijatelja ili mu napišite u poruci zbog čega ste ljuti, izjadajte mu se. Idealno bi bilo naći se s njime ili njom i razgovarati. Ljutnja gubi moć kada ju pretvorimo objasnimo riječima, a i ne može nam štetiti, što bi bio slučaj da smo je zadržali u sebi. 

09.02.2020. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh