« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

5 tipova umora

Umor ovisi i o vrsti hrane koju jedemo, jer njezina kvaliteta direktno određuje količinu energije kojom ćemo raspolagati.

Jeste li umorni?
Jeste li umorni? (Pixabay)
Više o

umor

,

vrste umora

Umor je jedan od glavnih razloga koji stoji iza bezvoljnosti, razdraženosti i sličnih simptoma. No umor i iscrpljenosti nisu uvijek izazvani isključivo manjkom sna ili njegovom lošom kvalitetom.

Puno toga ovisi i o vrsti hrane koju jedemo, jer njezina kvaliteta direktno određuje količinu energije kojom ćemo raspolagati.

Jackie Lynch, nutricionistica iz Australije, spominje 5 vrsti umora koje izaziva loša prehrana.

1. Oscilacije u energiji - kada se razina energije tijekom dana smanjuje pa povećava, to se obično događa s povećanjem i smanjenjem razina šećera

2. Osjećaj ispraznosti - definiran je razinama magnezija koji utječe na rad mišića i regulira stres. Očitava se u grčenju mišića, glavoboljama, palpilacijama i trzanjima.

3. Manjak kondicije - označava preniske razine željeza koje je glavni sastojak hemoglobina. Česta je pojava kod žena s obilnim menstruacijama.

4. Smanjena koncentracija - radi se o manjku vitamina B koji stvara energiju. Nastaje kod kroničnog stresa ili redovitog konzumiranja alkohola. Ubacite više povrća u prehranu i pripremajte ga na pari umjesto kuhanjem, a prženje pokušajte potpuno izbjegavati. 

5. Iscrpljenost - nedostatak sna blokira apsorpciju željeza što samo još pripomaže osjetu umora. Prvi korak je izbjegavanje kave ili napitaka koji sadže kofein.

Koji je vaš omiljeni umor? :)

Piše: Andrea Holi
29.01.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh