« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
Neka bude kako vi kažete

5 stvari koje trebaju djeca snažne volje

Neki dječji zahtjevi ponekad nam zadaju glavobolje pa je dobro znati koji razlozi stoje iza njih.

Foto: Pexels
Foto: Pexels (Arhiva)

Neki bi ih proglasili tvrdoglavima, a drugi bi pohvalili njihovu odlučnost. Kako god ih nazvali, djeca ponekad inzistiraju na pomalo nerazumnim zahtjevima koje ne možete ispuniti, iza kojih stoje neke potrebe kojih roditelji često nisu svjesni. 

Ovo su neke od stvari koje vaša djeca možda trebaju, a da ih sami možda ni ne znaju izraziti. 

1. Tjelesna aktivnost

Djeca često izražavaju svakojake želje samo zato što moraju pronaći ispušni ventil za višak energije. Odrasla osoba možda nema potrebe za većom tjelesnom aktivnošću, pa ne zna prepoznati djetetovu potrebu. Kako biste spriječili djetetov temper tantrum, možda biste ga mogli odvesti na dječje igralište ili trampolin da se malo bez zadrške 'izluduje'.

2. Izazovi

Djeca vole izazove jer im se sviđa potreba za dokazivanjem da su u nečemu najbolji. Ta činjenica je najočitija kada im zadate neki zadatak, a oni ga odbiju izvršiti. Ali ako uputu preformulirate u izazov ("Počisti sobu" pretvorite u "Kladim se da ne možeš počistiti sobu u 15 minuta") veće su šanse da ga dijete prihvati i izvrši.

3. Neovisnost

Djeca, kao ni odrasli, ne vole da im se uvijek govori što moraju raditi i kako se treba ponašati. Ponekad svoju mrzovolju izražavaju vrlo glasno i jasni su o tome što žele, pa zašto im ne biste dopustili malo neovisnosti? Ako žele napraviti sendvič, neka ga naprave sami. Na vama je samo da im 'pomažete' brinući se da na naprave prevelike nered.

4. Projekti i rezultati

Rijetko koje dijete može sjediti mirno. Večina njih uvijek se treba nečime baviti i rezultate svog truda žele vidjeti u najkraćem mogućem roku. Osmislite tjedne izazove za djecu u obliku igara ili 'kutije sa zadacima' koje će svakih nekoliko dana pred njih stavljati nove zanimljive zadatke.

5. Pohvale

Odlučna i uporna djeca žele vidjeti rezultate i bit pohvaljeni za ono što čine. Ne samo zato što će se zbog toga osjećati bolje, nego će ih pohvala motivirati da se ubuduće još više trude u onome što rade. Ako se radi o slici koju su nacrtali, korisno bi bilo biti precizan u pohvalama i obratiti pažnju na svaki dio posebno, boje i oblike. I roditelju je korisno obratiti detaljniju pažnju na dječje remek djelo, a ne samo preletjeti njime pogledom.

 

Piše: Andrea Holi
07.09.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh