« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
NEVJEROJATNO!

5 stvari koje niste znali o sebi

Umjesto problematičnih umnjaka, evolucija nam je mogla dati krila. Barem bi bilo zabavnije, zar ne?

Čuda!
Čuda! (Pixabay)
Više o

zanimljivosti

,

ljudsko tijelo

Svakoga dana saznamo poneki nove podatak o tome koliko je naše tijelo zapravo nevjerojatno i fenomenalno. Za danas smo vam pripremili 5 činjenica za koje se kladimo da ih niste znali.

1. Koža ima 4 boje
Da nema pigmeta, svaka koža bila bi mliječno bijela. Krvne stanice blizu površine kože čine ju rumenom. Tu je još žuti pigment i melanin sepia boje, koja nastaje zbog izloženosti ultra ljubičastim zrakama, i u velikim količinama doima se crnom. Te četiri boje miješaju se u različitim proporcijama i time nastaje boja kože svake osobe na Zemlji.

2. Svijet se smije s nama
Isto kao i zijevanje, i smijeh je zarazan. Kada slušamo nekoga da se smije, u našem mozgu se stimuliraju stanice koje upravljaju mimikom lica. Mimika ima važnu ulogu u društvenim interakcijama, pa zato kihanje, smijanje, plakanje i zijevanje mogu pomoći u stvaranju društvenih veza i povezivanja s grupom ljudi.

3. Imamo nekoliko zubi viška
Umjesto problematičnih umnjaka, evolucija nam je mogla dati krila. Barem bi bilo zabavnije, zar ne? No ponekad se, nekad korisni, danas više ne, dijelovi tijela zadržavaju duže nego što bi trebali. Nekada davno, umnjaci su bili potrebni za drobljenje tvrdog mesa. Međutim, s obzirom da je tijekom evolucije mozak porastao, promijenila se naša struktura čeljusti pa se umnjaci tamo više baš ne uklapaju. Upravo to je razlog zašto s njima često imamo toliko problema.

4. Pubertet mijenja strukturu mozga
Hormonalne promjene tijekom puberteta potrebne su kako bi se tijelo pripremilo za mogućnost razmnožavanja. No zašto su adolescentske godine toliko emocionalno naporne? Za to opet moramo okriviti hormone. Testosteron utječe na razvoj neurona, a promjene koje nastaju na strukturi mozga ogledaju se na našem ponašanju. Posebno su zahvaćeni predjeli u mozgu zaduženi za apatiju i donošenje odluka - što je ponekad pokretač lošeg ponašanja.

5. Položaj tijela utječe na naše sjećanje
Sjećanja su usko povezana s našim osjetima. Miris ili zvuk mogu nas podsjetiti na nešto što smo čak i zaboravili da smo zaboravili. Poveznice mogu biti očigledne (primjerice, miris snijega podsjeća nas na izlet u Rusiju) ili prikrivene. Istraživanje iz 2007. dokazalo je da ćemo se lakše prisjetiti nekog događaja ako se nalazimo u pozi koju smo zauzimali kad se događaj zbio.

Piše: Andrea Holi
07.06.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh