« Fun
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
UPS!

5 stvari koje nikako ne biste smjeli tražiti na Googlu

On zna sve naše tajne, a najgore je što ga ne možemo spriječiti da ih s nekim ne podijeli.

 Ovo nikako nemojte googlati
Ovo nikako nemojte googlati (iStock)
Više o

bolesti

,

podaci

,

pretraga

,

guglanje

Google, Yahoo, ili neki drugi preglednik (ima li uopće još koji vrijedan spomena?) poznaju nas bolje i od najboljeg prijatelja.

Znaju čega se bojimo, što volimo i što radimo, a naša povijest pretraživanja ostaje u njihovim bazama podataka čak i kad pretražujemo pomoću anonimnih tražilica. Pretraživače koristimo svakodnevno, a nismo svi jednako vješti u njihovom korištenju što znači da nailazimo na veliki broj informacijama koje dolaze s nepouzdanih izvora.

Baš zbog toga, stručnjaci su se složili da postoji barem 5 stvari koje nikada ne bismo trebali tražiti na Googleu:

1. Dijagnozu bolesti - Google nije doktor, niti ste vi (osim ako jeste, ali u tom slučaju valjda znate što radite). Da se sve rješava googlanjem, medicinski fakultet ne bi ni postojao. Na internetu ćete naći različite informacije koje će vam rijetko kada pomoći. Obično će vas samo preplašiti i stvoriti još veći stres nego što već proživljavate.

2. Lijek za samopouzdanje - Google nije psihijatar (već smo spomenuli da nije doktor) pa neće riješiti probleme poput vašeg manjka samopouzdanja ili usamljenosti. Ako vam dođe da googlate "prosječna veličina penisa" ili "zašto ne mogu upoznati srodnu dušu", sjetite se da tražite odgovore na pitanje koje nema jedno jedinstveno rješenje - pa nećete naći niti jedinstveni odgovor.

3. Raspitivanje o opasnim temama - zbog toga što sve pamti, Google je, jednom riječju - izdajica. Ako guglate "kako napraviti bombu", nemojte se začuditi ako vas posjete ljudi sa značkama.

4. Pažljivo sa slikama pojmova koje ne poznajete - možda to zvuči čudno - jer nije li poanta tražilice da nam rasvjetli nepoznate informacije? - no budite oprezni kada pretražujete slike pojmova koji vam nisu jasni. Ako slučajno googlate engleski "degloved", naići ćete na sliku ruke s koje je skinuta koža i/ili mišići (tako su nam barem rekli...).

5. Pažljivo ako pretražujete informacije o sebi - mogli biste se iznenaditi koliko ćete toga zapravo naći. Sve one aplikacije kojima ste dozvolili pristup svojem Facebook ili Google računu u svakom trenutku vaše podatke mogu objaviti, a vi nećete ni znati da se to dogodilo. Evo nam razloga zašto bismo trebali biti šturi s informacijama koje dijelimo na internetu.

Piše: Andrea Holi
16.11.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh